Kde se vzala Hannah Klugmanová, patnáctiletá přemožitelka L. Fruhvirtové?

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Papírově to vypadalo jako relativně snadná cesta Lindy Fruhvirtové do finále kvalfikace Wimbledonu, nakonec ale česká hráčka musela skousnout porážku od teprve patnáctileté komety Hannah Klugmanové (623.) z Velké Británie, se kterou padla 2:6, 6:0, 4:6. Co je Klugmanová zač? Roste na ostrovech nová hvězda?

Už skalp Chorvatky Petry Marčinkové (265.) v prvním kole kvalifikace, loni v říjnu 132. hráčky světa, dával tušit, že v Klugmanové dřímá tenisový um, proti kterému se bude muset mít na pozoru i Fruhvirtová.

Stále teprve, až je to k neuvěření, patnáctiletá Britka působí na kurtu vyspěle, zachovává chladnou hlavu v klíčových momentech i úderech a těžko byste u ní hledali jakýkoliv emoční výlev po nepovedeném míčku nebo snad pocitu křivdy ze strany rozhodčích.

Místní novinářská obec v Londýně se shoduje na jednom. Ač je to v jejím věku nadále velmi obtížné predikovat, v Klugmanové pro Brity dřímá talent, který snad naposled spatřovali v Andym Murraym.

Jaký má za sebou Klugmanová sportovní životopis?
Ve Velké Británii to sice není tolik populární sport, ale čtete dobře, Klugmanová se ještě do svých třinácti let věnovala lednímu hokeji. Kromě toho hrála také netball, je nadále nadšenou plavkyní i běžkyní.

Teprve lockdown způsobený covidem-19 přiměl Klugmanovou udělat velké rozhodnutí, věnovat se výhradně tenisu.

Ve třinácti letech se pak stala nejmladší britskou hráčkou, která vyhrála juniorský turnaj úrovně J3, tedy ještě o dva stupínky výše, než se podařilo v jejím věku Emmě Raducanuové.

Její um nyní na trávě v Roehamptonu pocítila i česká hráčka Linda Fruhvirtová ve druhém kole kvalifikace Wimbledonu. Po prohraném prvním setu sice Britce nadělila kanára, Klugmanová se ale s naprosto chladnou hlavou vrátila do zápasu a nakonec ve třetí sadě urvala postup do finálového kola.

Zvláště Česko se může chlubit bohatou základnou nadějných a talentovaných hráček, v oku tenisového fanouška by ale jméno Hannah Klugmanové mělo do budoucích let nepochybně najít své místo.

Wimbledon, Roehampton (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
2. kolo kvalifikace žen
Hannah Klugmanová (GBR, 623.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (147.) 6:2, 0:6, 6:4