Menšík ukončil šňůru porážek, na Mallorce pokořil čtvrtfinalistu Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jakub Menšík ve svém třetím vystoupení na trávě slaví své první vítězství! Na turnaji na Mallorce se mu zároveň povedlo ukončit čtyřzápasovou šňůru porážek, když vyzrál na nasazenou osmičku Christophera Eubankse. Čtvrtfinalistu loňského Wimbledonu porazil za hodinu a půl 6:3, 3:6, 6:1.

Osmnáctiletý Menšík se v posledních týdnech herně trápil. Důvodem byly i neustálé zdravotní obtíže, které mu znemožnily absolvovat kompletní antukovou část sezony, během níž musel vynechat turnaje v Mnichově, Monte Carlu i Paříži.

Svou proherní šňůru započal na Masters v Madridu, posléze neuspěl v Římě a skončil na marodce, ze které se vrátil až na začátku travnaté části sezony. Po vypadnutí v prvním kole v Hertogenboschi a kvalifikaci v Halle se vydal na Mallorcu ke své generálce na svůj první Wimbledon. A tato cesta se mu vyplatila.

Přestože los k němu nebyl zrovna přívětivý a vyfasoval výborného travaře Christophera Eubankse, jenž loni získal právě na Mallorce titul, povedlo se Menšíkovi využít nepříliš přesvědčivé formy soupeře a vybojovat postup do osmifinále. Jednalo se o jeho vůbec první kariérní vítězství na trávě.

Svižné utkání začal lépe Menšík, který první set ovládl po brejku v šestém gemu. Ve druhé sadě se role obrátily a tentokrát se na returnu prosadil Eubanks, konkrétně v osmé hře. V rozhodujícím dějství ovšem Menšík výborně servíroval a také skvěle returnoval. Soupeři prorazil podání ve druhém a šestém gemu, načež čistou hrou duel dopodával.

V osmifinále se Jakub Menšík utká s Italem Fabiem Fogninim, jenž poměrně překvapivě udolal Nizozemce Gijse Brouwera, se kterým český tenista prohrál nedávno na zmíněném turnaji v Hertogenboschi.