RECENZE: Doják Federer: Posledních dvanáct dní. Stojí za zhlédnutí?

- Jan Vojkůvka

Minulý týden vyšel na streamovací platformě Amazon Prime Video dokument „Federer: Posledních dvanáct dní“. Snímek, jenž podle popisu měl být původně určen pouze pro soukromé účely, mapuje poslední dny Rogera Federera mezi profesionály. Stojí tento dokumentární film o konci jedné z největších legend bílého sportu za zakoupení předplatného a zhlédnutí?

„Byla to dokonalá cesta. Hned bych do toho šel znova,“ plakal Federer po svém posledním utkání kariéry na Laver Cupu v roce 2022. A právě o tomto tento dokument je. O rozhodnutí, že nastal čas. O posledních dnech, během kterých se Roger Federer řadil mezi profesionální tenisty.

Snímek začíná tak trochu ikonicky ve chvíli, kdy Federer nahrává svůj rozlučkový dopis, který zveřejnil 15. září roku 2022. Úsměvy, kterých je na začátku plno, na konci vystřídají slzy nejen Federera, ale rovněž jeho rodinných příslušníků, tenisových kolegů a fanoušků v londýnské O2 Areně, kde Švýcar odehraje poslední zápas po boku svého rivala a kamaráda Rafaela Nadala.

Film je emotivním a působivým portrétem jednoho z největších tenisových šampionů všech dob. Rozhodně není jen o tenisu, ale je zejména o lidskosti a emocích, dá trošičku nahlédnout do Federerova soukromí i duše.

Divák se postupně dozví, jaký vztah jej pojí s jeho největšími tenisovými rivaly, jak moc pro něj znamená Rafael Nadal, či kdy se vlastně začaly objevovat první zdravotní obtíže, které nakonec vyústily v jeho rozhodnutí pověsit raketu na hřebík.

Film je doplněn nejen vyjádřeními jeho bývalých kolegů a manželky Mirky, ale také reakcemi fanoušků, kteří do Londýna přicestovali z celého světa. Dokument tak ukazuje, jak silný vliv může mít sportovní ikona jako Federer na lidi po celém světě.

Režisér filmu, který dle textu oficiálního distributora nebyl původně určen široké veřejnosti, umně kombinuje záběry z kurtu, rozhovory s Federerem a dalšími jeho blízkými osobami, archivní materiály a reakce fanoušků, čímž vytváří bohatý a poutavý obraz tenisové hvězdy. Zejména záběry, kdy Federer teprve tenisově roste jako dítě a puberťák, jsou hlavním strůjcem nostalgie, které je snímek plný.

Dobře byl rovněž zvolen hudební podkres, který filmu dodává emocionální hloubku a pomáhá se vcítit do Federerových pocitů a myšlenek během tohoto klíčového období.

Ozvučení celého snímku je však poněkud nedokonalé, což ale tak trochu koresponduje s tím, že se mělo původně jednat o domácí video. Zatímco sledujeme rozhovory mezi hráči, musíme zesílit zvuk, aby nám záhy byla přivozena lehčí srdeční příhoda z leknutí, kdy po střihu následují záběry některého z Federerových zápasů, při nichž je slyšet rachot hlasitého publika. Stejně tak může někoho rušit občas trochu roztřesená a nepříliš zaostřená kamera.

Film „Federer: Posledních dvanáct dní“ je dojemným a silným portrétem jednoho z největších sportovních hrdinů své doby. Poskytuje divákům možnost nahlédnout za scénu a pochopit složitost a emocionální náročnost rozhodnutí, která Federer musel učinit na konci své úspěšné kariéry. Pro milovníky tenisu a příběhů o lidských osudech je tento film nezapomenutelným zážitkem, který osloví srdce i mysl diváků.

Stojí tedy tento dokument za zhlédnutí? Jednoznačně ano. Možnost nahlédnout pod pokličku rozhodnutí, které ukončilo jednu dlouhou tenisovou éru, je velmi zajímavá. Stejně jako možnost vidět, jak v psychicky vyrovnaném Federerovi postupně zrají emoce, které vygradují v dnes již památné záběry čtyřhry na Laver Cupu.