Těžký los kvalifikace Wimbledonu: Muži vyzvou nasazené soupeře

- Radek Štohl

Tři čeští mužští zástupci zabojují o hlavní soutěž letošního Wimbledonu. Svůj los poznali Vít Kopřiva (119.), Dalibor Svrčina (259.) a Jiří Veselý (243.). Třetí jmenovaný se po last minute vstupence v prvním kole utká s Haroldem Mayotem (125.).

Největší zkušenosti z českých mužů má ve Wimbledonu Jiří Veselý. Dvojnásobný osmifinalista turnaje letos v kvalifikaci původně nefiguroval, několik odhlášek konkurentů mu nakonec zajistilo účast v boji o hlavní soutěž. Třicetiletého tenistu nečeká vůbec snadný start, vyzve finalistu challengeru v Ilkley a 22. nejvýše postaveného hráče pavouka Harolda Mayota.

Role 16. nasazeného v kvalifikaci připadla Vítu Kopřivovi. Sedmadvacetiletý tenista během kariéry absolvoval pouhé tři soutěžní zápasy na trávě, jeden z nich vyhrál. Letos se na tomto povrchu ještě nepředstavil. V prvním kole ho vyzve bez čtyř centimetrů dvoumetrový Henri Squire (181.).

Posledním do mužské party je Dalibor Svrčina. Stejně jako Kopřiva má na travnatém povrchu negativní bilanci 1:2. Tu se pokusí srovnat v úvodním kole, jednadvacetiletého mladíka čeká 21. nasazený Thiago Agustin Tirante (121.). Argentinec na trávě vyhrál jen dva duely z pěti.

Kompletní los mužské části kvalifikace najdete zde.

1. kolo kvalifikace mužů
JIŘÍ VESELÝ (243.) – Harold Mayot (FRA, 125.)
VÍT KOPŘIVA (119.) – Henri Squire (GER, 181.)
DALIBOR SVRČINA (259.) – Thiago Agustin Tirante (ARG, 121.)