Wimbledon: Rekordman Raonic se odhlásil. Veselý bude hrát kvalifikaci

- Radek Štohl

Na Jiřího Veselého (243.) se před losem kvalifikace Wimbledonu usmálo štěstí. O hlavní soutěž si nezahraje čerstvý rekordman v počtu es v třísetovém utkání Milos Raonic (186.), na jeho úkor se dostal právě český tenista. Ten bude usilovat o jubilejní desátou účast mezi smetánkou nejslavnějšího turnaje světa.

Veselý zatím zažívá těžkou sezonu. Celkem odehrál 21 zápasů, ve kterých dosáhl na pouhých šest vítězství. Především se mu vydařil domácí challengerový turnaj v Praze, na Štvanici získal první titul od roku 2021.

Na tento triumf nenavázal, od poloviny května prohrál čtyři zápasy v řadě. Horší období téměř vyřadilo třicetiletého tenistu z Wimbledonu, po sérii odhlášek a také finalisty z roku 2016 Milose Raonice ovšem dostal šanci vybojovat si hlavní soutěž.

Do kvalifikace travnatého grandslamu zasáhl už v letech 2013 a 2019. Zatímco před jedenácti lety se do hlavní soutěže nedostal, o šest let později to dokázal. V prvním kole navíc vyřadil Alexandera Zvereva, nakonec dohrál před branami osmifinále, když skončil na raketě Benoita Paireho.

Jiří Veselý se v hlavní soutěži Wimbledonu představil devětkrát, vždy přešel přes první kolo. Dvakrát dokráčel do osmifinále. V sezoně 2016 padl v pětisetové bitvě s Tomášem Berdychem, o dva roky později nestačil na Rafaela Nadala.

V prvním kole kvalifikace se utká s dvaadvacátým nasazeným Haroldem Mayotem (125.), finalistou nedávno skončeného challengeru v Ilkley. Mayota porazil v obou vzájemných zápasech konaných v hale.