Vysněný španělský debl pro olympiádu? Hrát s vlastním idolem je skvělá příležitost, září Alcaraz

- Jan Vojkůvka

Dělí je sedmnáct let, oba patří do odlišných generací, přesto je mnohé spojuje. Vášeň pro tenis, hlad po titulech a především fantastické tenisové dovednosti. Řeč je samozřejmě o Rafaelu Nadalovi a Carlosu Alcarazovi. Až v Paříži spojí na kurtu své síly během olympijského turnaje, bude se jednat o splněný sen nejen pro Alcaraze, ale i pro mnoho španělských tenisových příznivců, kteří si přáli vidět tento mezigenerační debl hvězdných tenistů v akci.

Zatímco kariéra jednadvacetiletého Carlose Alcaraze je v podstatě stále na začátku, osmatřicetiletý Rafael Nadal je pomaličku na konci své profesionální pouti, během které se stal jedním z nejlepších hráčů historie. Pařížská olympiáda je tak poslední akcí, během níž mohou Alcaraz s Nadalem stanout na stejné straně dvorce a bojovat o medaili, která má ve sportovním světě obrovskou prestiž.

Zejména pro šampiona nedávného Roland Garros se jedná o splněný sen. Nadala totiž odmalička sledoval a přál si být profesionálním sportovcem po jeho vzoru. Možnost s ním hrát na olympiádě je pak jedním z jasných vrcholů jeho dosavadní kariéry.

„Zatím jsem neměl možnost hrát tolik čtyřhru, jak bych si přál. Tato disciplína mě baví, protože je možnost hrát s parťákem, který je zároveň váš kamarád. Možnost hrát s Rafou je něco, z čeho jsem nadšený,“ uvedl Alcaraz na tiskové konferenci před začátkem travnatého turnaje v londýnském Queen's.

„Jsem moc rád, že můžu hrát se svým idolem. Je to pro mě skvělá příležitost, jak si ten moment užít. Nikdy jsem si nedovedl ani představit, že bych hrál s Rafou na olympiádě,“ zářil mladý Španěl.

„Myslím, že mě naučí, jak se se vším vypořádat. Jsem mladý kluk, který potřebuje růst jako hráč i jako člověk. Mít ho po svém boku při hraní čtyřhry a při tréninku je skvělá příležitost,“ pokračoval Alcaraz. „Jsou to moje první olympijské hry a spousta nových věcí. Byl by to pro mě sen, kdybych s ním vyhrál medaili,“ dodal s tím, že i pro Nadala by se jednalo o skvělé zakončení reprezentační kariéry. Pokud by se to povedlo, rozšířil by Nadal svou sbírku medailí, ve které je zlato z Pekingu, kde vyhrál ve dvouhře, a zlato z Ria, kde pro změnu slavil ve čtyřhře.

Olympijský turnaj, který v areálu Rolanda Garrose startuje 27. července, nabídne řadu špičkových deblových párů. Na Alcaraze s Nadalem tak nečeká vůbec nic snadného. Seznam dvojic by měl být zveřejněn na začátku července.