Ztrapňuješ se! Klidně se vsadím o 50 tisíc liber, soptila během derby Britka

- Filip Lefenda

Travnatý turnaj WTA v Nottinghamu nabídl v rámci úvodního kola pořádně třaskavé domácí derby. Utkaly se v něm v současnosti nejlepší Britky Katie Boulterová s Harriet Dartovou a prvně jmenovaná favoritka slavila vydřený postup do osmifinále až po třech a čtvrt hodině boje. To poražená musela vydýchávat nejen porážku, ale i velkou křivdu.

Sedmadvacetiletá Dartová získala v souboji s hvězdnou krajankou skrze tiebreak první sadu, další dva sety ale prohrála se světovou třicítkou těsně 4:6 a 5:7. Během zápasu si 92. tenistka žebříčku vehementně stěžovala na výkon umpirové rozhodčí.

Naštvání vítězky pěti turnajů ITF vygradovalo během druhého dějství za stavu 2:4 a 30:30, kdy čárový sudí zahlásil její protivnici bekhend v autu, hlavní rozhodčí Kelly Rasková ale výrok nepochopitelně překvalifikovala na dobrý balon. „Tohle je neuvěřitelné! Míč byl úplně jasně za čárou,“ soptila Dartová.

Tím ale celá situace pouze začínala nabírat na obrátkách. „Toto je opravdu trapné. Ztrapňuješ samu sebe. Měla by ses stydět,“ seřvala svou krajanku na vysoké židli. Verdikt nezvrátila, výměna se opakovala. A vyhrála ji Boulterová, což byla další voda na mlýn popuzené Dartové.

„Bylo to tady,“ vracela se k předešlé situaci a položila míč na trávu do míst, kde podle ní skutečně dopadl. „Nedělám si legraci! Všichni tady to ví,“ pokračovala hráčka. Dle dostupných záběrů nutno uznat, že měla pravdu.

„Už toho mám dost, Harriet. Přestaň, nebo dostaneš napomenutí,“ docházela trpělivost Raskové. Tím ale neplánovaně přilila do pomyslného ohně jen další kapku oleje. Dartová se nezklidnila, naopak si nechala na dvorec zavolat ještě supervisorku. A představení pokračovalo.

„Ráda bych se na to podívala na videu. Vsadím se klidně o 50 tisíc liber (téměř 1,5 milionu korun – pozn. red.), že to byl špatný míč,“ přišla s bizarní nabídkou pro umpirovou rozhodčí Dartová. „Vždyť je to směšné, míč byl v úplně jasném autu! A ona mi ještě vyhrožuje napomenutím? To je snad vtip,“ bránila se.

Na uzavření sázky pochopitelně nedošlo. „Jsme profesionálky. Během své kariéry jsem odehrála spoustu zápasů. Tento mě v některých ohledech zklamal. Když je během utkání hlášeno tolik důležitých míčů ve váš neprospěch, je to opravdu náročné,“ prohlásila ještě po střetnutí Dartová před novináři. Zároveň volala po tom, aby byl na všech turnajích WTA zaveden elektronický systém hlášení autů.