Roland Garros: Andrejevová senzačně vyřadila Sabalenkovou! Siniaková prolétla do semifinále čtyřhry

- Redakce

Hodně nečekané výsledky nabídlo čtvrtfinále ženské dvouhry na Roland Garros. Na turnaji končí Aryna Sabalenková, která senzačně padla s Mirrou Andrejevovou, a Jelena Rybakinová, nad jejíž síly byla Jasmine Paoliniová. Kateřina Siniaková a Coco Gauffová předvedly ve čtvrtfinále čtyřhry suverénní výkon a na cestě za postupem ztratily jen dva gemy. Tomáš Macháč s Číňanem Čangem podlehli hned zkraje středečního programu na centrálním kurtu nejvýše nasazené dvojici Granollers, Zeballos. V akci byli opět také čeští junioři.

Sedmnáctiletá Mirra Andrejevová prožívá v Paříži svůj životní turnaj. Na grandslamovém Roland Garros se probila už do semifinále, když si ve středu dokázala poradit se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou. Favorizovanou soupeřku porazila za dvě a půl hodiny po setech 6:7(5), 6:4, 6:4.

Už v prvním setu, v němž nakonec prohrála v tiebreaku, naznačila, že nebude vůbec snadnou soupeřkou. Z 1:3 totiž otočila na 5:3 a moc nechybělo, aby se ujala vedení 1:0 na sety. Sabalenková sice dokázala úvodní dějství strhnout na svou stranu, ale v dalších sadách už tahala za kratší konec.

Ve druhém setu sice Andrejevová přišla dvakrát o podání, ale hned třikrát se prosadila na returnu a o srovnání rozhodla v desátém gemu, kdy na příjmu využila druhý setbol.

V rozhodujícím setu se Sabalenková dostala do vedení v pátém gemu, kdy prorazila Andrejevové servis, ale zbytek zápasu už patřil mladé Rusce. Ta velmi rychle vyrovnala v šesté hře a v desátém gemu na returnu zápas ukončila.

Andrejevová se zásluhou vydřeného vítězství stala nejmladší grandslamovou semifinalistkou od roku 1997, kdy se mezi nejlepší čtyřku na grandslamu dostala tehdy šestnáctiletá Martina Hingisová.

V semifinále si Andrejevová zahraje s Italkou Jasmine Paoliniovou, která se postarala také o velké překvapení ve druhém středečním utkání. Italka porazila favorizovanou Kazachstánku Jelenu Rybakinovou po dvou hodinách a pěti minutách 2:6, 6:4, 4:6.

Zverev je znovu v semifinále Roland Garros
Alexander Zverev (4.) nebude počtvrté za sebou chybět v semifinále grandslamového Roland Garros. Německý tenista přehrál ve čtvrtfinále podle očekávání Australana Alexe de Minaura (11.) za tři hodiny 6:4, 7:6(5) a 6:4.

Jako klíčová se ukázala koncovka druhé sady. Zverev nejprve ve dvanáctém gemu odvrátil setbol při svém podání, následně otočil v tiebreaku z 3:5 na 7:5. V pátečním semifinále na něho čeká Nor Casper Ruud (7.), proti němuž nenastoupil kvůli zranění kolene obhájce trofeje Novak Djokovič.

Siniaková s Gauffovou prohrály jen dva gemy
Kateřina Siniaková a Američanka Coco Gauffová předvedly ve čtvrtfinále čtyřhry na Roland Garros senzační výkon. V utkání proti Miju Katové a Nadije Kičenokové prohrály jen dva gemy a zvítězily za 49 minut 6:0, 6:2.

Česko-americká dvojice při postupu do semifinále odvrátila všechny tři brejkboly a prorazila soupeřkám pětkrát servis. Siniaková s Gauffovou zahájily zápas ziskem osmi her v řadě a posléze od stavu 3:2 ve druhé sadě vybojovaly tři gemy za sebou. Zmíněným třem brejkbolům čelily v posledním gemu zápasu, v němž ale přes dvě shody utkání zakončily.

Macháč končí v deblovém čtvrtfinále
Tomáš Macháč s Č´-čenem Čangem v Paříži úspěch z Melbourne nezopakovali a na druhé společné grandslamové semifinále ve čtyřhře nedosáhli. Česko-čínský pár podlehl hned zkraje středečního programu na centrálním dvorci Philippa Chatriera nejvýše nasazené španělsko-argentinské dvojici Marcel Granollers, Horacio Zeballos, kterou na dubnové pětistovce v Barceloně dokázal porazit. Tentokrát zvítězily světové jedničky, a to za pouhých 65 minut poměrem 6:4 a 6:1, ačkoliv v úvodním dějství prohrávaly 1:3.

Vybrané zápasy 11. hracího dne Roland Garros

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Alexander Zverev (GER, 4.) – Alex De Minaur (AUS, 11.) 6:4, 7:6(5), 6:4

Čtvrtfinále dvouhry žen
Jasmine Paoliniová (ITA, 15.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) 6:2, 4:6, 6:4
Mirra Andrejevová (38.) – Aryna Sabalenková (2.) 6:7(5), 6:4, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry mužů
M. Granollers (ESP), H. Zeballos (ARG) – MACHÁČ, Čang (CHN) 6:4, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry žen
Gauffová (USA), SINIAKOVÁ – M. Katóová (JPN), N. Kičenoková (UKR) 6:0, 6:2

Osmifinále dvouhry juniorů
Federico Cina (ITA, 974.) – PETR BRUNCLÍK (1025.) 6:7(2), 4:6

Osmifinále dvouhry juniorek
ELIŠKA TICHÁČKOVÁ (-) – Iva Jovicová (USA, 401.) 6:3, 3:6, 2:6
Kaitlin Quevedová (ESP, 763.) – LAURA SAMSON (719.) 6:7(4), 7:5, 2:6
TEREZA VALENTOVÁ (337.) – Wakana Sonobeová (JPN, 886.) 6:4, 6:1

2. kolo čtyřhry juniorek
A. KOVAČKOVÁ, SAMSON – Konstantinovová (BUL), Kostovičová (SRB) 4:6, 6:0, 10:5
Crossleyová (JPN), Vergaraová Riveraová (CHI) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 4:6, 7:6(2), 4:10
E. Jonesová (AUS), Paganettiová (ITA) – TICHÁČKOVÁ, URBANOVÁ 6:4, 7:6(4)
Mediorrealová (COL), Pohanková (SVK) – Jamrichová (SVK), VALENTOVÁ 2:6, 0:6