Mezi ženami sbírá tituly, teď přepíná zpět na juniorky. Samson nabádá ke koncentraci

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – French Open není „jen“ setkáním těch nejzářivějších tenisových hvězd současnosti, ale od druhého týdne zároveň i přehlídka budoucích nadějí a vycházejících talentů. A právě ta může český tenis enormně zajímat. V soutěžích juniorů a juniorek totiž má hned několik žhavých želízek. Mezi ně patří i šestnáctiletá Laura Samson, která ve Francii, po četných úspěších mezi ženami, vykročila pravou nohou do dvouhry dívek.

Samson zatím prožívá veleúspěšný tenisový rok, což skvěle ilustrují její dva nejčerstvější tituly z ženské kategorie v Kranjské Goře a Bolu. V Paříži však opět musí přepnout na juniorský tenis. To se ostatně podepsalo i na přípravě před prvním kolem.

„Po dlouhé době jsem hrála juniorky, takže to na začátku bylo trochu jiné, hlavně před zápasem,“ svěřila se Samson. „Ale myslím, že jsem se s tím popasovala dobře. Od úvodu jsem byla stoprocentně koncentrovaná na každý balon, snažila jsem se do toho jít, hrát svoji hru a zároveň to hodně měnit.“

Taktiku splnila nadějná tenistka do puntíku, odměnou jí byla hladká výhra 6:1 a 6:1. Zdá se tedy, že si formu z ženských turnajů přivezla i do Francie.

„Cítím se dobře, ale vím, že tenhle turnaj bude určitě jiný než mezi ženami,“ nenalhává si. „Musím být ještě víc koncentrovaná, každý zápas bude možná ještě o kousek těžší, protože jak jsem třetí nasazená, tak každá soupeřka proti mně půjde zakouslá a nebude mít co ztratit,“ tuší.

Vůbec poprvé se na grandslamu představila se zkráceným příjmením Samson bez koncovky -ová. Důvod změny je přitom velmi prostý.

„Když jsem hrála grandslamy, poprvé jsem si toho všimla minulý rok, tak byl problém, že jsem dostávala výplety Ljudmily Samsonovové,“ vyprávěla o ruské hráčce, která v oficiálních dokumentech rovněž figurovala jako L. Samsonova. A takových záměn pamatuje nepočítaně. „Bavila jsem se o tom i s ní a ona si třeba podle rozpisu taky někdy myslela, že hraje, a přitom jsem to byla já,“ pokračovala.

Žádný nový trend tak za zkrácením příjmení nehledejte. „Nebylo v tom nic češtinářského. Koncovku -ová bych měla ráda, ale bohužel to vyšlo takhle,“ potvrdila Laura, pro niž byl velmi snadný i proces samotné změny. „Nebylo to komplikované, za měsíc za dva to bylo hotové,“ ocenila rychlost úřadů třetí nejvýše nasazená hráčka juniorské dvouhry.