Že nesoutěžíme? To Katka jenom říká, směje se Macháč. V mixu ale spojí síly

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – S utkáním prvního kola Tomáše Macháče to v Paříži vypadalo všelijak. Dopolední začátek nemilosrdně spláchl déšť a když už se po několika hodinách čekání s Portugalcem Nunem Borgesem přece jen dostavili na kurt k rozehře, začalo znovu pršet. Počasí však nakonec oba do zápasu pustilo, Macháč zvítězil 7:6(3), 6:4, 6:3 a mohl se radovat z postupu do dalšího kola.

Příběh Macháčova zápasu se měl začít psát už v 11 hodin, déšť si ale s oběma hráči dlouho pohrával. „Bylo to určitě náročné po všech stránkách,“ svěřil se český tenista. „Věděl jsem, že budu hrát dobře, ale nevěděl jsem samozřejmě, že budeme na zápas čekat pět hodin.“

Přípravu na utkání přitom zahájil velmi časně. „Člověk vstává v sedm ráno, připravuje se na jedenáctou, pak se to posouvá a posouvá,“ vyprávěl. „Odložili nám to pokaždé o půlhodinu, to není moc času ani na oběd,“ pokračoval.

První pokus o zahájení duelu dopadl nevalně, oba hráče vyhnala z kurtu další přeháňka už při rozehře. Napodruhé už všechno klaplo. Doslova. Macháč opanoval všechny tři sety a s přehledem postoupil. „Bylo to náročné, ale zápas byl z mé strany, až na pár výjimek, velice solidní,“ potěšilo daviscupového reprezentanta.

Ten si přivezl do Paříže i vysoce ceněný skalp Novaka Djokoviče z Ženevy. „Určitě to pomůže, když porazíte historicky nejlepšího hráče. Samozřejmě teď nehraje svůj nejlepší tenis, ale furt se to počítá,“ nepochybuje.

I tak ovšem neváhal historickému rekordmanovi složit několik poklon. „Je úplně neuvěřitelné, že i když hraje hůř, tak diktuje každou výměnu. Nedivím se, že vyhrál 24 grandslamů, protože ten to má v ruce, to je neuvěřitelné.“

Macháče čeká na antukovém grandslamu velmi náročný program. Kromě dvouhry a deblu uspěl s Kateřinou Siniakovou i při zápisu do smíšené čtyřhry.

„Upřímně jsem to nečekal. Bylo mi řečeno, že na 80 procent se spíš nedostaneme,“ zaskočilo berounského tenistu. Ten se velmi pousmál nad slovy své partnerky, že v žebříčku spolu rozhodně nesoutěží. „To Katka jenom říká,“ vypálil na první dobrou. Vzápětí už však šly žerty stranou. „Ani já to neřeším. Katka už toho dokázala tolik, zvlášť v deblu. Zatím jí nesahám ani po kotníky.“

Prioritní však pro Macháče zůstává singl. V něm na něj čeká Argentinec Mariano Navone, který je, i díky vynikajícím výsledkům na antuce v letošní sezóně, hned při svém debutu v hlavní soutěži na grandslamu nasazený.

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry mužů

Nuno Borges (POR, 47.) – TOMÁŠ MACHÁČ (34.) 6:7(3), 4:6, 3:6