Grandslam a nehratelný kurt? Docela mě to zaskočilo, nechápala Siniaková

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Cesta Kateřiny Siniakové do 2. kola French Open měla svá úskalí, ale nakonec dovedla osmadvacetiletou Češku k cíli. Nezastavily ji Maďarka Gálfiová, dešťová přeháňka ani následná změna kurtu. Siniaková zvítězila 7:5 a 7:6(3) a v dalším kole vyzve domácí Francouzku Paquetovou.

Siniaková šla do zápasu proti soupeřce z druhé stovky jako favoritka, v žádném případě se ale nejednalo o jednostrannou partii. „Hrála opravdu dobře, nedělala moc chyb. Musela jsem hodně bojovat,“ přiznala. „Na konci jsem se snažila hrát více agresivně, víc do toho chodit. Pomohlo mi, že jsem vyhrála první set, ve druhém jsem se do toho snažila chodit a čekat na příležitosti.“

Když už to v úvodní sadě vypadalo, že se olympijská šampionka ze čtyřhry slušně rozjíždí, přišel déšť. A po něm? Dohrávka na jiném dvorci.

„Od začátku tvrdili, že změníme kurt, že ten původní to nezvládl a že je nehratelný. Docela mě zaskočilo, že na grandslamu bylo učiněno tak rychlé rozhodnutí,“ vyjádřila se Siniaková k přesunu dohrávky na dvorec, z kterého navíc měla obavy. „Včera jsem na něm trénovala a připadal mi hodně mokrý, i když byl krásný den,“ vysvětlovala.

Nakonec jí nový kurt přinesl štěstí. Stejně jako podpora partnera Tomáše Macháče, který na generálce v Ženevě porazil i Novaka Djokoviče. I na to došla po zápase řeč.

„Určitě to je super, skvělý turnaj, moc mu to přeji. Můžeme se popohánět, kdo bude dál, ale nesoutěžíme spolu,“ ujistila rodačka z Hradce Králové. Ta se, kromě singlu a čtyřhry, v níž utvoří silný pár s Američankou Coco Gauffovou, dost možná představí s Macháčem i v pařížském mixu.

„Má to na starost on, já vůbec nevím,“ pousmála se. „Samozřejmě pro něj je to těžší, musí hrát víc setů než já. Hrát všechny tři soutěže bude náročné, takže to nechávám na něm. Přeci jen byl teď nemocný a není to úplně nutnost. Navíc nevím, jestli se dostaneme,“ dodala.

Dalším bodem na programu Siniakové je každopádně 2. kolo dvouhry s domácí Chloé Paquetovou.