Los Poháru BJK: Češky mají na úvod volno, začnou až ve čtvrtfinále

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – České tenisové reprezentantky poznaly svůj los pro letošní finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, který se uskuteční od 12. do 20. listopadu ve španělské Seville. Češky pod vedením kapitána Petra Pály mají jako třetí nasazené na úvod volný los, ve čtvrtfinále je čekají buď Španělky, nebo Polky.

Už ne tříčlenné základní skupiny, ale rovnou vyřazovací systém. Finále BJKC od letoška mění formát, který o něco zjednodušuje situaci českým tenistkám. Těm stačí nově k celkovému triumfu vyhrát „pouze“ tři zápasy, jelikož těží z pozice nasazeného týmu.

Češky nemusely díky divoké kartě absolvovat dubnovou kvalifikaci. Navíc mají v 1. kole (odpovídá osmifinále) volný los a do závěrečného turnaje vstoupí až ve čtvrtfinále proti vítězkám duelu mezi Španělskem a Polskem.

„Pokusíme se samozřejmě vyhrát, holky na to máme. Je velmi určující, jestli bude hrát Iga Šwiateková, nebo ne. Budu rád, když budeme hrát se Španělskem, aby utkání mělo pořádnou atmosféru. A věřím, že nás přicestují podpořit i diváci z Česka,“ řekl v nahrávce pro česká média Pála.

„Plus oproti poslednímu ročníku je to, že týmy, které postoupí, mají před dalším utkáním den pauzu. Na druhou stranu termín je celkově nešťastný. Jsem zastáncem toho, že tenisová sezona má končit Turnajem mistryň a mistrů. Líbilo by se mi, kdyby Billie Jean King Cup byl někdy během roku. Nejraději jsem ale měl systém, kdy se hrálo doma nebo venku a postupovalo se pavoukem,“ vyjádřil se český kapitán.

Zajímavostí je, že organizátoři podle speciálního pravidla zařadili Česko a Spojené státy americké do rozdílných polovin pavouka, protože se tyto týmy utkaly v posledních dvou ročnících finálového turnaje BJKC. Stejné pravidlo bylo aplikováno také na Kanadu s Itálií.

Česká republika naposledy ovládla Pohár Billie Jean Kingové (dříve Fed Cup) v roce 2018. V posledních dvou ročnících skončil výběr kapitána Petra Pály shodně v semifinále.

„Doufám, že holky budou jako vždy chtít hrát a že přijedeme v silném složení. Chystám se s nimi mluvit hlavně kvůli olympiádě, která se blíží. Jakmile se s holkami spojím, budu jim říkat taky o Billie Jean King Cupu,“ poznamenal Pála.

Los finále BJKC 2024
Kanada – volný los
Německo – Velká Británie

Austrálie – volný los
Slovensko – USA

Španělsko – Polsko
ČESKO – volný los

Japonsko – Rumunsko
Itálie – volný los