Macháč přetlačil po třech a půl hodině Murrayho! Nejtěžší zápas kariéry, přiznal po obratu

- Filip Lefenda

Tomáš Macháč zaznamenal na prestižním podniku v Miami další cenný skalp. Po triumfu nad světovou šestkou Andrejem Rubljovem otočil ve třetím kole střetnutí s bývalým prvním hráčem žebříčku ATP a majitelem tří grandslamových trofejí Andym Murraym. Legendárního šestatřicetiletého Brita zdolal o třináct let mladší Čech po třech a půl hodině 5:7, 7:5 a 7:6(5), a poprvé v kariéře tak postoupil na některém z podniků kategorie Masters 1000 do osmifinále.

Oba tenisté drželi do stavu 5:5 svá podání. V jedenáctém gemu nabral Macháč na servisu ztrátu 0:40. Dokázal se dotáhnout na shodu, skrze tu ale o svou zbraň přeci jen přišel. Murray následně ukončil hodinové dějství čistou hrou.

Také ve druhém setu se čekalo na brejk až do samotné koncovky. Český šikula měl už za stavu 5:4 na příjmu dva setboly, sadu nicméně ukončil až o dvě hry později. Dramatické dějství tím poslal do úchvatného třetího setu.

V tom se Macháč postupně dostal do vedení 5:2. Zkušený Brit byl tou dobou značně rozladěn. Neustále si na něco stěžoval u rozhodčího a po většině prohraných výměn nespokojeně gestikuloval. Přesto v sobě ještě nakonec zvládl nalézt zbytky fyzických i psychických sil a vyrovnal na 5:5.

Za tohoto stavu se zrodil jeden z klíčových momentů zápasu. Murray začal po proměněném brejkbolu vehementně slavit. Během poskakování špatně došlápl a s bolestivou grimasou usedl na lavičku, kde musel podstoupit ošetření levého kotníku.

Po návratu na kurt uhájil Macháč podání čistou hrou. Na returnu vzápětí nevyužil mečbol, a šlo se tak do rozhodujícího tiebreaku. V tom Murray za podpory většiny diváků v hledišti odskočil do náskoku 5:3, závěr přesto patřil Čechovi, jenž uzavřel maratonské klání ziskem čtyř výměn v řadě.

„Potkat se na kurtu s takovou legendou je vždy potěšením. Na jednu stranu jsem proto rád, že jsem si s ním mohl zahrát takto dlouho. Jinak bych ale taková dlouhá utkání hrát nemusel,“ hodnotil Macháč přímo na kurtu.

„Utkání mělo všechno. Na konci jsem si sáhnul na dno, abych dokázal vyhrát. Byl to nejtěžší zápas mé kariéry,“ přiznal šedesátý hráč singlového pořadí.

Příštím soupeřem Macháče bude na Floridě 38. tenista žebříčku Matteo Arnaldi z Itálie. V jediném vzájemném střetnutí zvítězil Čech před rokem v Dubaji hladce 6:0 a 6:1.

Miami Open presented by Itaú (muži, USA, 10 659 033 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (60.) – Andy Murray (GBR, 62.) 5:7, 7:5, 7:6(5)