Nový rok, nové úspěchy. Češky se staly potřetí v řadě mistryněmi Evropy do 14 let

- Marek Bartošík

Po snovém roce 2023 se i v tom letošním začínají pomalu kupit české tenisové úspěchy. Dívky do 14 let pod vedením kapitánky Petry Cetkovské ovládly o víkendu halové mistrovství Evropy družstev do 14 let v Rakovníku, když ve finále udolaly Německo poměrem 2:1 na zápasy. Na této akci, známé pod názvem Winter Cup, triumfovaly už potřetí v řadě. „Letošní ročník byl velmi náročný a vyrovnaný. Je to určitě skvělý výsledek,“ radovala se v rozhovoru pro Tenisový svět Petra Cetkovská.

Český tým reprezentovaly v Rakovníku Jana Kovačková, Kateřina Zajíčková a Laura Chlumská. Jejich cesta začala zkraje února v kvalifikaci, v níž postupně porazily Maďarsko, Slovinsko a Turecko.

A vítězná jízda mladičkých Češek pokračovala i v play-off, které se konalo od 15. do 17. února. Výběr kapitánky Petry Cetkovské vyzrál ve čtvrtfinále na Rumunky, v semifinále na Ukrajinky a v napínavém finále na Němky shodně 2:1 na zápasy.

„Všechny soupeřky byly nebezpečné. Někdy byla lepší týmová jednička, jindy dvojka. Holky vyhrály všechny tři zápasy v rozhodujících deblech. Své soupeřky předčily deblovou hrou a kreativitou. Umí voleje a jako jedny z mála v této mladší kategorii mají deblové myšlení. Snaží se být aktivní, nebojí se přeběhnout v důležitých momentech a nehrají jen výměny křížem,“ pochválila své svěřenkyně Petra Cetkovská.

V souboji o trofej otevřela skóre Kateřina Zajíčková výhrou 6:1 a 6:2 nad Sophií Triquartovou. Jana Kovačková poté nestačila na Idu Wobkerovou po setech 4:6 a 2:6 (jednalo se o její jedinou porážku v play-off). Rozhodnout tak musela až čtyřhra, v níž duo Kovačková, Zajíčková porazilo pár Wobkerová, Triquartová 6:3 a 7:6(6).

„Jája je velmi šikovná a je velkou oporou týmu. Má obrovsky těžkou roli, protože je první na žebříčku a týmovou jedničkou. Každý proti ní hraje uvolněně, protože nemá co ztratit. Do zápasu, který Jája prohrála, na ni nastoupila holčina, která byla o hlavu větší a servírovala hodně rychle,“ ozřejmila bývalá 25. tenistka žebříčku Cetkovská.

Kovačková si ale z dílčího nezdaru proti vytáhlé německé soupeřce nic nedělala a v klíčové čtyřhře jí porážku oplatila. Své působivé skóre v play-off tím upravila na pět vítězství ze šesti utkání.

„Jája má vyloženě sportovního ducha, chce vyhrát vše, co je možné. Když prohrála, byla samozřejmě smutná, ale hned už se viděla v deblu. Chtěla vyhrát a s Kačkou se jim to povedlo, což bylo supr,“ pousmála se Cetkovská, jež si pochvalovala i domácí prostředí v Rakovníku.

„Jedeme autem, je to hodinu od Prahy. S organizací jsme vždy spokojení. Na místě máme vše, starají se o nás moc dobře. Je skvělé, že to je kousek od domu, protože holky se za celý rok dost nacestují,“ doplnila kapitánka Cetkovská, jejíž svěřenkyně zabojují o další cenný úspěch v červenci na Summer Cupu.


Galerie