Zpět na vítězné vlně! Brenda Fruhvirtová slaví titul v Heraklionu a vylepší si maximum

- Petr Sumbal

Brenda Fruhvirtová (133.) ovládla antukový turnaj ITF W40 v Heraklionu! Mladá česká tenistka porazila ve finále Jekatěrinu Makarovovou (184.) za hodinu a 11 minut po setech 6:1, 6:3. Odměnou za triumf není pro mladou Češku jen šestý letošní a celkově již čtrnáctý titul, ale také vylepšení jejího žebříčkového maxima.

Brendě Fruhvirtové se moc často nestává, aby turnaj nezakončila titulem. Důkaz? Z posledních šesti turnajů, do kterých nastoupila (kvalifikaci US Open nepočítáme), odcházela hned v pěti případech s titulem. Výjimkou byl jen minulý týden turnaj v Heraklionu, kde překvapivě dohrála už v semifinále.

Hned o týden později se ale vrátila zpět na svou obvyklou vítěznou vlnu. Dějištěm byl opět řecký Heraklion a tentokrát už šestnáctiletou dívku v její jízdě za trofejí nikdo nezastavil. Fruhvirtová prolétla celý turnaj bez ztráty setu a nijak výrazněji se nezapotila ani v samotném finále.

První set finálového utkání trval pouze 31 minut. Makarovová sice hned na úvod sebrala české tenistce čistou hrou podání, ta ale odpověděla ziskem šesti gemů v řadě a první sada tak putovala na její konto.

Ve druhém setu šel výkon sedmadvacetileté Makarovové nahoru, ve druhém gemu musela nasazená jednička z Česka odvracet dva brejkboly a šestý otáčela ze stavu 0:30. Všechny tyto nástrahy však Fruhvirtová ustála a v sedmém gemu prorazila podání turnajové dvojky, čímž se dostala se do vedení 4:3. Náskok si talentovaná tenistka udržela až do konce a mohla začít slavit svůj šestý letošní titul.

Celkem má již Fruhvirtová ve své sbírce z turnajů ITF čtrnáct trofejí a je asi už jen otázkou času, kdy začne ještě více koketovat s turnaji vyšší úrovně WTA. Letos si už vyzkoušela díky divoké kartě turnaje v Miami a Madridu, na první výhru ale ještě čeká.

Za triumf v Heraklionu přistane Fruhvirtové na konto sedmdesát bodů a měla by se posunout na 119. příčku, což by znamenalo o jednu pozici vylepšené její dosavadní maximum.

Nyní by si měla mladší ze sester Fruhvirtových od turnajů na týden odpočinout a poté se vydat na další ITF čtyřicítku do mexické Guadalajary, kde by měla plnit roli nasazené jedničky.

W40 Heraklion (ženy, GRE, 40 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (133.) – Jekatěrina Makarovová (184.) 6:1, 6:3