Česká elita míří (hlavně) do Číny. Kde se představí Vondroušová, Muchová či Lehečka?

- Marek Bartošík

Tenisová sezona 2023 má před sebou závěrečnou část, která bude po čtyřleté odmlce patřit převážně turnajům v Číně. O důležité body do žebříčku tam bude soutěžit také česká elita v čele s wimbledonskou šampionkou Markétou Vondroušovou, finalistkou Roland Garros Karolínou Muchovou nebo daviscupovým hrdinou Jiřím Lehečkou.

Světová šestka Markéta Vondroušová, jež po čtvrtfinálové účasti na US Open odpočívala, by se měla už příští týden představit na turnaji kategorie WTA 500 v Tokiu. Následně je wimbledonská vítězka přihlášena na tisícovku v Pekingu (od 30. září) a pětistovku v Čeng-čou (od 9. října).

Stejný trojboj chtějí absolvovat také Karolína Muchová (8.), Barbora Krejčíková (10.) a Karolína Plíšková (36.). Poslední zmíněná Češka aktuálně figuruje pro silně obsazený turnaj v Čeng-čou mezi náhradnicemi. Zároveň má Plíšková oproti svým krajankám navíc zapsanou dvěstěpadesátku v rumunské Kluži (od 16. října).

Petra Kvitová (14.) zvolila odlišný program. Dvojnásobná wimbledonská šampionka se příští týden objeví na menší akci kategorie WTA 250 v Ning-po, kde by měla být nasazenou jedničkou. Poté bude startovat na tisícovce v Pekingu.

Na prestižním klání v Pekingu nebude chybět ani Marie Bouzková (30.), která plánuje start také na turnaji WTA 250 v Nan-čchangu (od 16. října). Osmnáctiletá Linda Nosková (41.) si postupně zahraje trojboj Peking, Hongkong, Nan-čchang.

Světová deblová jednička Kateřina Siniaková, jež si v singlovém žebříčku WTA pohoršila na 90. místo, má zatím jistou účast příští týden v Ning-po. Podobně je na tom teenagerka Linda Fruhvirtová (117.), která je přihlášena ještě do Hongkongu (od 9. října).

Nejlepší český tenista Jiří Lehečka (30.) se příští týden představí na akci úrovně ATP 250 v Astaně, poté se přesune na Masters do Šanghaje a následně má v plánu dvěstěpadesátku ve Stockholmu.

Jeho reprezentační kolegové Tomáš Macháč (119.) a Jakub Menšík (153.) se přihlásili na větší halové challengery ve Francii (Orléans, Mouilleron-le-Captif).

Vít Kopřiva (127.) a Dalibor Svrčina (167.) se na začátku října vydají na antukové challengery v brazilském Campinas a argentinském Buenos Aires. Zdeněk Kolář (171.) zůstane na antukových challengerech v Portugalsku (Braga, Lisabon).