Wimbledon: Vondroušová ve čtvrtfinále udolala světovou čtyřku! Strýcová se Sie jsou v semifinále

- Redakce

Jízda Markéty Vondroušové letošním Wimbledonem ani zdaleka nekončí! Své premiérové čtvrtfinále v All England Clubu přetavila ve své druhé kariérní grandslamové semifinále! V duelu se světovou čtyřkou Jessicou Pegulaovou dokázala otočit třetí set a zvítězit 6:4, 2:6, 6:4. Barbora Strýcová a Su-wej Sie postoupily už do semifinále čtyřhry, když si poradily s Caroline Garcíaovou a Luisou Stefaniovou. Adam Pavlásek s Arielem Beharem si vyšlápli na turnajové devítky Mektiče s Pavičem a postoupili do čtvrtfinále. Mezi nejlepší osmičku se dostaly také Marie Bouzková se Sarou Sorribesovou Tormovou.

V takřka dvouhodinové bitvě měla od druhého setu sice navrch Pegulaová, ale oproti Vondroušové se nedokázala pravděpodobně popasovat s tím, že se ve třetí sadě zcela změnily podmínky. Pořadatelé totiž za stavu 1:3 v neprospěch Vondroušové museli kvůli dešti zatáhnout střechu a zhruba půl hodiny se nehrálo.

Byť po návratu na dvorec dokázala Pegulaová zvýšit na 4:1 a měla i brejkbol na 5:1, tak se Vondroušová nakonec dokázala rozehrát a nakopla se k parádnímu obratu. Od stavu 1:4 vyhrála pět gemů v řadě, přičemž svým rebrejkem na 3:4 se dostala Pegulaové do hlavy. Hra Američanky se začala sypat jako domeček z karet a cestě Vondroušové do semifinále už nic nezabránilo.

„Je to úžasný pocit, jsem prostě velmi šťastná,“ radovala se Vondroušová. „V jednu chvíli jsem byla ve třetím setu psychicky dole. Po mečbolu jsem tomu nemohla uvěřit. Nemohla jsem zadržet slzy.“

Spolu se sedmi esy nasázela Vondroušová také 24 vítězných úderů. To byla hodně důležitá statistika, jelikož česká tenistka poměrně často chybovala a zapsala celkem 35 nevynucených chyb. To bylo ale dáno zejména aktivitou Vondroušové. Pegulaová byla v průběhu celého utkání vesměs pasivnější a měla bilanci 16 vítězných úderů a 28 nevynucených chyb.

Pegulaová tak prohrála i své šesté grandslamové čtvrtfinále, oproti tomu Vondroušová má bilanci 2-0. Se svou hrou pak nebude zcela bez šancí ani v semifinále, v němž na českou tenistku čeká Elina Svitolinová (76.).

Ukrajinská tenistka totiž ve čtvrtfinále pokořila světovou jedničku Igu Šwiatekovou po setech 7:5, 6:7(5) a 6:2.

Po druhém setu, v němž Svitolinová neudržela vedení 4:1 v tiebreaku a v koncovce o zkrácenou hru přišla, se více věřilo v postup Šwiatekové. Polská tenistka se ale v rozhodujícím setu vůbec nechytala. Svitolinová jí nenabídla ani jeden brejkbol, šňůrou pěti gemů se dostala do vedení 5:1 a v osmé hře duel dopodávala.

Strýcová se Sie jsou už v semifinále!
Barbora Strýcová a Su-wej Sie na svém posledním společném Wimbledonu dál postupují pavoukem a v úterý se probojovaly už do semifinále! V utkání s Caroline Garcíaovou a Luisou Stefaniovou zvítězily za hodinu a 25 minut po setech 7:6(5), 6:4 a budou nyní vyčkávat, s kým se v souboji o postup do finále utkají.

Do zápasu nevstoupila Strýcová dobře, hned v prvním gemu si totiž prohrála podání. V osmé hře se ale česko-tchajwanské dvojici povedlo prorazit servis Stefaniové a nakonec musel rozhodnout až tiebreak. V něm si oba páry prorážely podání, úspěšnější však nakonec byly Strýcová se Sie, které vyhrály 7:5.

Do druhého setu naopak vstoupila hrozivě Garcíaová, která si čistou hrou ztratila servis. Francouzka s Brazilkou dokázaly ale ve čtvrtém gemu srovnat a vše nasvědčovalo další dlouhé tahanici. V sedmém gemu ovšem Strýcová se Sie uspěly na returnu proti Stefaniové a zápas následně úspěšně dovedly do vítězného konce.

„Byly to strašně těžké soupeřky. Garcíaová je výborná singlistka, i debly ale hraje velmi dobře. Stefaniová umí na síti a hraje deblově. My jsme ale hrály od začátku do konce skvělý zápas. Cítila jsem se výborně a sebevědomě,“ uvedla pro Tenisový svět Strýcová.

V semifinále se Barbora Strýcová a Sue-wej Sie utkají s vítězkami zápasu mezi Marií Bouzkovou se Sarou Sorribesovou Tormovou a Laurou Siegemundovou s Verou Zvonarevovou.

Djokovič a Sinner jsou v semifinále
Úterní program Wimbledonu nabídl rovněž dvě mužská čtvrtfinále dvouhry. V tom prvním ukončil Jannik Sinner (8.) spanilou pouť Romana Safjullina (92.) letošním Wimbledonem, když jej porazil 6:4, 3:6, 6:2, 6:2. O postup do finále si italský tenista zahraje se světovou dvojkou Novakem Djokovičem.

Srbský favorit totiž vyhrál už svůj 33. wimbledonský zápas v řadě, když porazil Andreje Rubljova 4:6, 6:1, 6:4 a 6:3.

Pavlásek s Beharem si vyšlápli na chorvatské favority
Adam Pavlásek a Ariel Behar zvládli i osmifinálový zápas ve Wimbledonu a prošli mezi nejlepších osm párů travnatého grandslamu! V úterním utkání si česko-uruguayský pár poradil s obrovskými favority Nikolou Mektičem a Mate Pavičem z Chorvatska, které porazil 6:4, 3:6 s 7:5.

Pavlásek s Beharem pokořili nasazené devítky za hodinu a 35 minut, když v rozhodující třetí sadě eliminovali veškeré hrozby soupeřů a nečelili ani jednomu brejkbolu. O svém postupu do čtvrtfinále rozhodli ve dvanáctém gemu, v němž na returnu proměnili svůj druhý mečbol.

„Dojmy jsou samozřejmě pěkné, protože jsme porazili velmi kvalitní pár, navíc na trávě, kde soupeři letos získali dva tituly. Hodně toho spolu vyhráli. Jsem rád za to, že jsme takový zápas zvládli. Dokázali jsme si, že i s takovým top týmem můžeme hrát,“ liboval si Pavlásek.

Pro Pavláska i Behara se jedná o premiérový postup do čtvrtfinále grandslamového turnaje. V dalším kole narazí na nasazené jedničky Koolhofa se Skupskim.

Bouzková se Sorribesovou slaví postup do čtvrtfinále
Marie Bouzková a Sara Sorribesová Tormová si po čtvrtfinále na Roland Garros zahrají mezi nejlepšími osmi páry i ve Wimbledonu! Česko-španělská dvojice dokázala v úterním osmifinále porazit maďarsko-belgický pár Annu Bondárovou a Greet Minnenovou 6:3, 3:6, 6:3.

Zatímco první a druhý set rozhodl vždy jen jeden brejk, ve třetí sadě se obě dvojice o vítězství tvrdě přetahovaly. Do rozhodujícího dějství vstoupila Bouzková ztrátou servisu, ale okamžitě se jí a Sorribesové povedlo získat rebrejk při podání Minnenové.

I v dalších gemech si oba páry dokázaly vypracovat šance na returnu, ale úspěch se povedl až v šestém gemu Bouzkové se Sorribesovou, které znovu prorazily podání Minnenové. Zápas následně česko-španělské duo dopodávalo.

Ve čtvrtfinále mohou Bouzková se Sorribesovou narazit na nasazené dvojky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou, případně na Lauru Siegemundovou a Veru Zvonarevovou.

Vondroušová s Kolodziejovou se odhlásily z deblu
Osmifinále čtyřhry na Wimbledonu se bude muset obejít bez Markéty Vondroušové a Miriam Kolodziejové, které se před zápasem se Storm Hunterovou a Elise Mertensovou z turnaje odhlásily. Oficiálním důvodem je zranění kotníku Vondroušové, která má za sebou ohromně náročný souboj se světovou čtyřkou Jessicou Pegulaovou.

Vybrané zápasy 9. hracího dne Wimbledonu

Čtvrtfinále ženské dvouhry
Jessica Pegulaová (USA, 4.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) 4:6, 6:2, 4:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Elina Svitolinová (UKR, 76.) 5:7, 7:6(5), 2:6

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Jannik Sinner (ITA, 8.) – Roman Safjullin (92.) 6:4, 3:6, 6:2, 6:2
Andrej Rubljov (7.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 6:4, 1:6, 4:6, 3:6

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Garcíaová (FRA), Stefaniová (BRA) – Sie (TPE), STRÝCOVÁ 6:7(5), 4:6

Osmifinále ženské čtyřhry
Bondarová (HUN), Minnenová (BEL) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 3:6, 6:3, 3:6
Hunterová (AUS), Mertensová (BEL) – KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ bez boje, Kolodziejová a Vondroušová odstoupily

Osmifinále mužské čtyřhry
Mektič, Pavič (CRO) – Behar (URU), PAVLÁSEK 4:6, 6:3, 5:7

2. kolo dvouhry juniorů
JAN HRAZDIL (1255.) – Antoine Ghibaudo (FRA, 714.) 4:6, 7:5, 6:7(8)

1. kolo čtyřhry juniorek
Munková (DEN), Rabmanová (USA) – BARTŮŇKOVÁ, Vargová (SVK) 2:6, 3:6
Slamová (USA), ŠMEJKALOVÁ – Oluwadareová, Stojsavljevicová (GBR) 5:7, 4:6
Kornejevová (-), Prestonová (AUS) – Sonobeová (JPN), VALENTOVÁ 5:7, 6:2, 12:14
KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ – El Allamiová, El Aouniová (MAR) odloženo
Pawlikowská (POL), Taylorová (AUS) – Suvirdjonkovová (SRB), VALDMANNOVÁ odloženo

Kompletní program a výsledky naleznete zde.