Já, semifinalistka! Stále jsem v šoku, nechápe po zázračném obratu Vondroušová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Ještě trefila jednoduchý forhendový volej, zakryla si tvář rukou a vzápětí vykouzlila široký úsměv. Ačkoliv se to za stavu 1:4 a 30:40 ve třetím setu zdálo jako nemožné, Markéta Vondroušová se přes americkou hvězdu Jessicu Pegulaovou přece jenom probila do semifinále Wimbledonu. „Vždy jsem to tady milovala, ale nedařilo se mi. Stále jsem trochu v šoku,“ doznala se po výhře 6:4, 2:6 a 6:4 nadšená Češka.

Když Markéta Vondroušová čekala v útrobách kurtu číslo 1 na zatažení střechy, nerozebírala taktiku s trenérem Janem Hernychem, jak by se mohl kdekdo domnívat. Česká tenistka, která v tu chvíli prohrávala 1:3 ve třetí sadě, si zatelefonovala se svým manželem Štěpánem. Ten ji pochválil za kvalitní výkon a povzbudil do dalšího průběhu zápasu.

„Myslím, že pro soupeřku byla pauza horší. Zrovna mě brejkla a šla servírovat. Já jsem si alespoň odpočinula a srovnala hlavu,“ netajila Vondroušová. „Nevěděla jsem, jak se mi bude hrát, protože jsem tady nikdy pod střechou nehrála. Lidé mě ale hnali a celkově si vše sedlo.“

Čtyřiadvacetiletá paní Šimková, jež se po dvorcích prohání pod dívčím příjmením Vondroušová, předvedla fantastický závěr duelu. Napínavé čtvrtfinále proti světové čtyřce Jessice Pegulaové zakončila šňůrou pěti vyhraných gemů!

„Na konci to byl hrozný boj. Po mečbolu jsem tomu nemohla uvěřit. Nemohla jsem zadržet slzy. Odehrály jsme úžasný zápas. Wimbledon je největší turnaj, který můžete vyhrát,“ hlásila spokojená semifinalistka Vondroušová.

„Vždy jsem to tady milovala, ale nedařilo se mi. Nejlépe jsem tady byla ve druhém kole. Teď je to lepší. Tyhle dva týdny jsou neuvěřitelné, dnešní utkání bylo bláznivé. Stále jsem trochu v šoku,“ přiznala na tiskovce Vondroušová.

Šikovná Češka nemohla dlouho přijít zelenému pažitu na chuť. Až do letoška na něm ovládla jen dva duely v hlavní soutěži, letos už má v součtu s Berlínem výher sedm. „Teď už to asi je láska. Po tomhle zápase už nemůžu říkat nic,“ charakterizovala svůj nový vztah k travnatému povrchu.

Hráčka pražského I. ČLTK přitom byla ve čtvrtfinále na pokraji porážky, Pegulaová však v kritické chvíli při brejkbolu na 5:1 zkazila rutinní bekhend.

„Říkala jsem si, že ještě není konec a že třeba ještě znervózní. Ta chyba mi pomohla a utkání zlomila. Pak jsem se do toho dobře dostala. Říkala jsem si, že do toho musím jít, protože ona by mě jinak snad umlátila,“ živě líčila Vondroušová.

Levou rukou hrající tenistka se po opětovném vylepšení turnajového maxima uvážlivě rozhodla, že nenastoupí do deblového osmifinále po boku své kamarádky Miriam Kolodziejové.

„S Miri jsme už o tom mluvily předtím. Od prvního kola mám problémy s kotníkem. Pak Miri přišla a řekla: ‚Nehraj, je to moc.‘ Naštěstí jsme fakt dobré kamarádky. Chápe to a je tu se mnou. Je hezké, že se podporujeme ve všem, co děláme,“ vděčně konstatovala semifinalistka Vondroušová.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Čtvrtfinále ženské dvouhry
Jessica Pegulaová (USA, 4.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) 4:6, 6:2, 4:6