Finalista kvalifikace Macháč: o faktoru deště, super závěru i japonské tenisové škole

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Stejně jako před dvěma lety postupuje Tomáš Macháč (107.) do finále wimbledonské kvalifikace. Los mu ve druhém kole postavil do cesty opět japonského tenistu. I když s Kaičim Učidou (199.) ztratil první set, působil Macháč v zápase velice jistě a dotáhl jej až k vítězství 4:6, 6:3 a 6:2.

Duel v Roehamptonu poznamenalo počasí. Od prvního míčku na kurtu č. 18 jemně mžilo a na vlhké trávě se hrál ukrutně rychlý tenis. V průběhu druhého setu už rozhodčí zápas kvůli mírné přeháňce museli dvakrát přerušit. 

Zatímco první set dopadl lépe pro Učidu, druhý už se vyvíjel lépe pro Macháče. Soupeře brejknul právě po prvním přerušení. „Ve druhém setu jsem byl od začátku lepší, i když jsem nevyužil náskok 40-0 na returnu v prvním gemu. Dobře jsem si držel servis a skoro každý gem na returnu jsem měl šance, takže jsem cítil, že jsem lepší,“ zhodnotil set Macháč pro Tenisový svět.

Do druhého přerušení, kdy umpirová rozhodčí odvolala hráče z kurtu do šaten, už šel Macháč s vedením 3:2 a 30-0 při vlastním podání. „To byl úplně super stav. S trenérem jsme v pauze ani nemuseli nic řešit, protože zápas jsem hrál dobře,“ vrátil se k téměř hodinové přestávce v utkání Macháč.

Po návratu na kurt už Učidu do zápasu nepustil. „Podmínky pak byly úplně jiné. Zdálo se mi, že se mi líp returnuje, míčky byly o dost pomalejší. Když bylo od začátku mokro, tak to na returnu bylo strašně těžké, fakt to hrozně klouzalo a nebylo to vůbec příjemné,“ srovnával dvě odlišné fáze utkání.

Učidovi suverénní hrou od druhé pauzy do konce zápasu dovolil už jen tři gemy. „Musím říct, že jsem skvěle returnoval. Soupeřovi pak časem odešel servis, což bylo právě způsobeno mými returny,“ uvažoval Macháč.

Přírodní podmínky ale do zápasu přece jen promlouvaly nadále. S přibývajícím časem těžkly míčky a při podáních obou hráčů bylo vidět, jak z meltonové tkaniny odlétávají kapky vody. „V posledním setu už míčky byly opravdu nacucané. Samozřejmě bylo super být v tu chvíli na servisu, ale na returnu nebo z výměn to bylo úplně bez šance,“ pousmál se dvaadvacetiletý tenista.

Návrat na trávu po dvouleté odmlce si pochvaluje. „Hraje se mi na ní docela dobře, pokud není úplně mokrá. Dobře se hýbu a nepřijde mi, že bych nějak podklouzával. A to dokonce ani ve chvílích, kdy to bylo hodně mokré,“ těšilo jej. 

Ve třetím setu to vypadalo, že už jej v cestě za vítězstvím nemůže nic zastavit. Přesto Macháč jednu obavu měl. „Byl jsem v klidu, ale bylo to takové zvláštní. První set jsem prohrál tím, že jsem nevyužil jednu šanci, kterou jsem měl. Takže jediné, z čeho jsem měl trošku strach, bylo, že soupeř se udrží zuby nehty a pak zase nějak urve čtyři returny,“ přemýšlel český hráč.

Nad ztrátou prvního setu kroutil hlavou. „Vůbec mi nepřišlo, že bych jej měl prohrát. Nezačal jsem vůbec špatně. Soupeř ale velice dobře servíroval, druhý servis hrál poprvé snad až v jeho čtvrtém gemu, kdy byl na servisu. S tím se ale na trávě dá počítat, že se nebude hrát a soupeř bude dobře podávat. Ve čtvrtém gemu jsem měl brejkbol, zahrál jsem to normálně, ale on do toho šel. Pak mi ustřelil asi tři returny, zrovna se to blbě sešlo,“ krčil rameny.

Podobná situace nastala i ve třetím setu. Macháč mohl zápas ukončit dříve, ale Učida se držel ve hře, jak jen to šlo.

„Vracelo se mi to stejné jako v prvním setu. Měl jsem šance na brejk, ale on mi tam zahrál snad pět nebo šest lajn. Za stavu 40-15 v jednom gemu mi dal takový čopovaný padáček, že se mi od lajny zaprášilo až do obličeje. Už jsem se tomu smál a věděl jsem, že když budu hrát stejně, tak to bude dobré,“ dodal.

Na zástupce japonského tenisu má štěstí. V prvním kole čelil Jasutakovi Učijamovi, ve druhém vyzval Učidu. „Japonští tenisté do toho hodně chodí zezadu, nevyrážejí moc na síť. Ze začátku mě překvapilo, že Učida hodně dobře servíroval a na returnu z druhého podání někdy šel hned proti míčku a chtěl to urvat, jindy to jen vrátil na střed. Ale hrálo se mi proti němu dobře,“ zakončil hodnocení Macháč.

V Roehamptonu postoupil do třetího kola kvalifikace a po dvou letech se pokusí na druhý pokus proniknout do hlavní soutěže. Rozhodne se v zápase s bývalou světovou desítkou Francouzem Lucasem Pouillem (386.), který v prvním kole vyřadil Zdeňka Koláře.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
2. kolo mužské kvalifikace
TOMÁŠ MACHÁČ (107.) – Kaiči Učida (JPN, 199.) 4:6, 6:3, 6:2