První finále, první titul! Břečková ovládla bez ztráty setu turnaj v Chorvatsku

- Jan Vojkůvka

Nikola Břečková přetavila postup do svého prvního finále na okruhu ITF také v premiérový titul! Třiadvacetiletá Češka vyhrála bez ztráty setu turnaj kategorie ITF W15 v chorvatském Bolu, kde ve finále porazila šestou nasazenou Arinu Gabrielu Vasilescuovou 6:4, 7:6(4).

Výkony Břečkové, jejímž dosavadním maximem na okruhu ITF bylo čtvrtfinále, byly v průběhu celého týdne výborné. Nejen, že během pěti zápasů neztratila žádný set, ale ještě vybojovala hodně cenné skalpy silných soupeřek.

Ve čtvrtfinále porazila Němku Chantal Sauvantovou, které náleží 624. místo na žebříčku WTA, a v semifinále si poradila dokonce s nasazenou jedničkou! Dvaadvacetiletou Slovinku Živu Falknerovou, která už byla dokonce ve čtvrté stovce světa, porazila v sobotu 6:1, 7:6.

Z Břečkové se díky tomu rázem stala papírová favoritka finálového souboje, v němž na ni číhala turnajová šestka Arina Gabriela Vasilescuová z Rumunska. Ta dokázala sice českou tenistku potrápit, ale ani ona nezvládla obrat Břečkovou ani o set.

V prvním dějství se Vasilescuové povedlo stáhnout ztrátu z 0:2, Břečková ovšem na returnu uspěla znovu v devátém gemu a sadu dopodávala. Ve druhé sadě dvouhodinového souboje prohrávala Břečková 1:3, skóre však úspěšně otočila.

Česká hráčka si vypracovala možnost za stavu 6:5 zápas dopodávat, ale Rumunka ještě kladla odpor a vynutila si tiebreak. V něm se Břečkové ovšem povedlo uskočit do vedení a nakonec zvítězit 7:4.

Třiadvacetiletá česká tenistka, která na konci minulého roku vyhrála turnaj UTR Pro Tennis Tour, se na profesionálním okruhu ITF dočkala své vůbec první trofeje v singlu či deblu. Navíc ve velkém stylu a se skalpy těžkých soupeřek, což jí zajisté dodá sebevědomí do další práce.