Po výhře nad oblíbenou soupeřkou je Siniaková v Kantonu bez ztráty setu už v semifinále

- Filip Lefenda

Kateřina Siniaková neztratila v čínském Kantonu set ani při svém třetím vystoupení, a postoupila tak z pozice nejvýše nasazené hráčky na akci kategorie WTA 250 do semifinále. Na úvod pátečního programu přehrála osmadvacetiletá Češka 6:4 a 7:5 o rok starší Američanku Bernardu Peraovou a zvýšila vedení v bilanci vzájemných zápasů už na 6:1. O premiérové letošní finále na elitním okruhu si rodačka z Hradce Králové zahraje s Olgou Danilovičovou ze Srbska.

Začátek zápasu byl ve znamení čistých her. Poté, co Siniaková získala na servisu úvodní gem, pro změnu prohrála osm výměn v řadě. Ztracené podání si následně vzala ihned zpátky a dokonce Peraové odskočila na 4:2.

Agresivně hrající Američanka střídala lepší a horší pasáže. Zejména zásluhou jedovatých forhendům vyrovnala na 4:4, koncovka ale i díky chybám protivnice patřila přeci jen Siniakové. Za stavu 5:4 se dostala na příjmu do trháku 40:0 a třetí setbol v pořadí využila.

Podobný obraz hry byl k vidění také ve druhém dějství. Siniaková se skrze maratonský čtvrtý gem dostala do vedení 3:1. Brejk vzápětí nezvládla potvrdit, stejně jako ten další za stavu 5:3. Levoruká Američanka začala sázet jeden vítězný forhend za druhým a vyrovnala na 5:5.

Koncovku zvládla znovu lépe turnajová jednička. Siniaková si skrze otočku na podání zajistila vedení 6:5 a posléze z returnu výborně nabourávala hru Peraové, kterou definitivně udolala dalším brejkem skrze druhý proměněný mečbol.

Stejně jako zkraje roku v australském Adelaide porazila Siniaková Peraovou 2:0 na sety. Celkově pak obstála v sedmém vzájemném měření sil už pošesté. Postupem do semifinále vyrovnala své letošní maximum z Clevelandu. V sobotu bude útočit na první finále WTA (250 a výše) od loňského října, kdy vyhrála turnaj v čínském městě Ťiou-ťiang.

Kromě šestého kariérního titulu z dvouhry může Kateřina Siniaková stále pomýšlet i na ten ze čtyřhry. Po boku čínské parťačky Šuaj Čang si jen o tři hodiny později zajistila postup do deblového finále.

Guangzhou Open, Kanton (ženy, CHN, 267 082 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (48.) – Bernarda Peraová (USA, 79.) 6:4, 7:5