Další výhra nad členem Top 10! Macháč vybojoval v parádním duelu vídeňské čtvrtfinále

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč (27.) navázal ve Vídni na svého reprezentačního kolegu Jakuba Menšíka a rovněž postoupil do čtvrtfinále tamního halového turnaje kategorie ATP 500. Tenista z Berouna udolal v napínavém osmifinále světovou devítku Grigora Dimitrova z Bulharska po dvouapůlhodinovém boji 6:7(5), 6:4 a 6:3.

Už loni byl Tomáš Macháč ve Vídni blízko velmi cennému vítězství, v napínavém osmifinále tehdy podlehl hvězdnému Řekovi Stefanosovi Tsitsipasovi ve třech setech. O dvanáct měsíců později ale český tenista ukazuje, o kolik lepším je nyní hráčem.

Jeho premiérový souboj s Grigorem Dimitrovem byl podle očekávání vyrovnaný od prvního do posledního míče. Čtyřiadvacetiletý Macháč nevyužil v prvním setu vedení 3:2 s brejkem, v tiebreaku pak promarnil náskok 5:3.

Z dílčího neúspěchu se však dokázal oklepat a druhý set rozhodl brejkem v posledním desátém gemu. V rozhodující sadě nejprve Macháč nevyužil náskok 2:0, po dalším úspěchu na returnu v osmém gemu ale zápas zdárně dopodával.

Český mladík letos porazil už počtvrté člena Top 10 žebříčku a ve Vídni si vylepšil turnajové maximum. O postup do semifinále zabojuje v pátek od 14 hodin proti Britovi Jackovi Draperovi (18.), kterému bude chtít oplatit jednoznačnou porážku z osmifinále nedávného US Open.

Třiatřicetiletý Dimitrov, jenž patří dlouhodobě do užší světové špičky, letos mimochodem prohrál i s dalším Čechem Jakubem Menšíkem (Madrid, Šanghaj).

Erste Bank Open, Vídeň (muži, AUT, 2 470 310 EUR, hala – tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Grigor Dimitrov (BUL, 9.) – TOMÁŠ MACHÁČ (27.) 7:6(5), 4:6, 3:6