Macháč ve Vídni přehrál nevyzpytatelného Maďara. Neztratil ani jedno podání

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Tomáš Macháč zvládl vstup do halové pětistovky ve Vídni a zahraje si v rakouské metropoli po roce další osmifinále. Fábiána Marozsána z Maďarska přehrál český favorit za hodinu a 12 minut poměrem 7:6(5) a 6:1, aniž by ztratil servis.

Čerstvě čtyřiadvacetiletý Macháč minulý týden v Almatech skrečoval osmifinále s domácím Beibitem Žukajevem, když se na něm projevila únava z hodně náročného programu, který absolvoval v Japonsku a Číně. Na tamních venkovních turnajích si zahrál semifinále v Tokiu i na Masters v Šanghaji.

Pár dní volna se na české žebříčkové jedničce projevilo v pozitivním duchu a rozhodl se velký rakouský turnaj nevynechat. Přinejmenším v prvním kole pak opět najel na vítěznou vlnu.

První sada dospěla bez jediného brejkbolu až do zkrácené hry. V té Macháč prohrával už 0:4, blýskl se ale fantastickým obratem na 7:5 a ujal se vedení 1:0 na sety.

Pohodu z koncovky setu si vzápětí přenesl i do druhého dějství, v němž dvěma brejky utekl do trháku 5:0. O dva gemy později rodák z Berouna duel ukončil. K postupu si Macháč pomohl deseti esy. Po prvním podání pak prohrál v utkání jen tři výměny.

Jeho příštím soupeřem v osmifinále bude třetí nasazený Bulhar Grigor Dimitrov, který porazil Macháčova deblového parťáka Č'-čena Čanga.

Lehečka se v Basileji neprosadil
Po neúspěšném finále v belgických Antverpách se Jiřímu Lehečkovi (28.) nepovedl ani zápas prvního kola halového turnaje ve švýcarské Basileji. V utkání se Španělem Pedrem Martinezem (39.) se zdálo, že není úplně zdravotně v pořádku a neměl tak dravý pohyb po dvorci, jak je u něj zvykem.

V obou setech český hráč ztratil dvakrát podání a se španělským sokem, kterého před pár týdny porazil v Pekingu, prohrál za 67 minut dvakrát 2:6.