Nová výzva pro finalistku juniorského TM! Divokou kartu jsem nečekala, září Samson

- Jan Vojkůvka

Šestnáctiletá Laura Samson se minulý týden představila na juniorském Turnaji mistryň v čínském Čcheng-tu, kde se jí povedlo postoupit až do finále. Po návratu z Číny vystoupila na tiskové konferenci v areálu jejího domovského klubu pražské Sparty, kde oznámila, že ji čeká cesta za dalšími výzvami do Mexika. Získala divokou kartu na turnaj WTA v Méridě.

Talentovanou českou tenistku přivítal v areálu pražské Sparty ředitel klubu Miroslav Malý, který jí předal kytici. „Lauře už jsem veřejně gratuloval několikrát, má veleúspěšnou sezonu. Doufám, že zde budeme sedět za pár let a budeme hodnotit třeba její úspěch z dospělého Turnaje mistryň,“ uvedl Malý.

Pro Lauru Samson se jednalo o poslední juniorský turnaj po vcelku turbulentní sezoně, kdy se stále více prosazovala i mezi dospělými na akcích ITF. Fantastický dojem pak zanechala také na turnaji WTA Livesport Prague Open, kde postoupila senzačně až do semifinále.

„Sezona byla nahoru dolů. Byla to moje poslední juniorská akce, chtěla jsem si ji užít co nejvíce a teď už se těším na ženy,“ uvedla Samson.

Do juniorského Turnaje mistryň v Čcheng-tu vstoupila hodně tvrdou porážkou od Američanky Penickové, proti které uhrála jen dva gemy. Pak ale její výkony rostly a postoupila až do finále.

„Po prvním nepovedeném zápase jsem se trochu bála, v průběhu jsem ale začala cítit svou hru a skončilo to hodně pozitivně. Lepší by bylo být první, ale i tohle je super výsledek,“ upozornila tenistka Sparty Praha, která ve finále prohrála s juniorskou světovou jedničkou Emerson Jonesovou.

„Během turnaje se změnily podmínky, z venkovní akce se stala halová, přesto se Laura dokázala oklepat. Vysílal jsem vzkazy, že i Ivan Lendl vždycky na Masters prohrál první zápas,“ poznamenal trenér mladé české tenistky Daniel Filjo, který se snažil svou svěřenkyni motivovat, aby neházela flintu do žita.

Mexickou misi zahájí na turnaji WTA
Laura Samson, která sotva přicestovala z Číny, dlouho doma nepobude. Získala totiž divokou kartu na mexický podnik WTA v Méridě, který se bude hrát od 28. října. Loni v Méridě ovládla na konci listopadu velký juniorský turnaj ITF.

„Nečekala jsem divokou kartu na turnaj WTA 250 v mexické Méridě, před odjezdem do Číny jsem to vůbec netušila,“ řekla k nečekané příležitosti Samson, která je ale připravena na další velkou výzvu. „Myslím si, že mám na to hrát s ženami, celá juniorská kategorie byla taková příprava. Už se to prokázalo tady v domácím prostředí v Praze,“ poznamenala.

„Podle mě je to sen všech hráčů v mládeži se dostat na takový turnaj. Myslím si, že je Laura po všech stránkách připravená na tomto turnaji startovat,“ uvedl Filjo, jenž věří, že Laura zvládne nástrahy plnohodnotného přechodu mezi profesionálky dobře.

„Přechod z juniorské kategorie je zlom, který se nepovede každému tenistovi. Tady v Praze se Lauře splnil sen zahrát si turnaj, pak vyhrát jeden zápas, nastoupit proti Češce a všechno ostatní bylo nad plán. Člověk musí být pokorný a soustředit se na sebe, musí to mít nastavené v hlavě, že i když je už pomyslně za dveřmi úspěchu, musí dál tvrdě pracovat na každém detailu,“ konstatoval.

S tím souhlasí i šestnáctiletá Samson, která moc dobře ví, že ji čeká ještě dlouhá cesta. „V juniorkách se stane, že holka vypustí balon, oproti tomu je v ženách znát daleko profesionálnější přístup,“ přemítala Samson. „Nejdůležitější pro mě teď je zesílit, nejsem ještě úplně zpevněná, na tom hodně pracuji v posilovně.“

„V Mexiku strávím asi dva až tři týdny, pak se vracíme na přípravu. Mým cílem je se letos dostat do třístovky,“ zmínila Laura Samson cíl, kterého by ráda do konce sezony dosáhla. Kromě turnaje WTA v Méridě by měla hrát hned další týden také podnik ITF ve Veracruzu. Jestli bude startovat i o týden později v Chihuahue, kde se bude hrát od 11. listopadu, je zatím nejisté (seznam přihlášených hráček prozatím nebyl zveřejněn).


Galerie