Nový trenér pro Šwiatekovou. Světová jednička zahájila spolupráci s Belgičanem

- Marek Bartošík

Světová jednička Iga Šwiateková oznámila jméno svého nového trenéra. Pětinásobnou grandslamovou vítězku nově povede zkušený Belgičan Wim Fissette, který naposledy pomáhal japonské hvězdě Naomi Ósakaové. K významným úspěchům dříve nasměroval i Belgičanku Kim Clijstersovou, Rumunku Simonu Halepovou nebo Němku Angelique Kerberovou.

„Jsem nadšená a motivovaná zahájit novou kapitolu. S radostí oznamuji, že Wim Fissette se připojil k mému týmu. Jak víte, připravuji se na WTA Finals, ale moje perspektiva je – jako vždy – dlouhodobá, ne krátkodobá,“ napsala na sociálních sítích třiadvacetiletá Iga Šwiateková.

Polská hvězda ukončila na začátku října spolupráci s krajanem Tomaszem Wiktorowským, který ji trénoval od konce roku 2021. Pod jeho vedením získala Šwiateková čtyři ze svých pěti grandslamových vavřínů.

Ve sbírce jí scházejí tituly z Australian Open a Wimbledonu. Právě to jsou grandslamy, na nichž čtyřiačtyřicetiletý Fissette pomohl svým dřívějším svěřenkyním (Kim Clijstersové, Angelique Kerberové a Naomi Ósakaové) k celkovému vítězství.

„Mnohokrát jsem řekla, že kariéra je pro mě maraton, ne sprint. A podle toho se rozhoduji a pracuji. Wim má skvělý přístup, vizi a velké zkušenosti z elitní tenisové úrovně,“ poznamenala Šwiateková.

Rodačka z Varšavy letos nasbírala 59 vítězství a 8 porážek, svou sbírku obohatila o pět trofejí (Roland Garros, Řím, Madrid, Indian Wells, Dauhá). Na olympiádě v Paříži získala bronzovou medaili. Naposledy se představila na US Open, kde vypadla ve čtvrtfinále s Američankou Jessicou Pegulaovou.