Nejkratší finále v historii! Tomicovi nedal šanci domácí úkaz Tien

- Filip Lefenda

Finále, jaké svět dosud neviděl. Americký talent Learner Tien přehrál na domácím podniku ve Fairfieldu bývalou světovou sedmnáctku Bernarda Tomica v rekordně rychlém čase. Titul si během nedělního večera zajistil za pouhých 39 minut, což z utkání učinilo nejkratší challengerové finále v historii.

Někdejší „zlobivé dítě“ australského tenisu Tomica, pro něhož šlo o nejpovedenější turnaj za posledních více než šest let, deklasoval Tien hladce 6:0 a 6:1. Při vlastním podání stihl ztratit pouhých šest výměn, přičemž po tom druhém paradoxně jen jednu jedinou. Letošní bilanci tím upravil na úctyhodných 53 výher oproti 9 porážkám.

Majitelem nejrychleji získaného challengerového titulu byl dosud Jo-Wilfried Tsonga. Před více než pěti lety porazil doma v Cassis Dudiho Selu z Izraele 6:1 a 6:0 za 43 minut. Jen o jedinou minutu více trvalo finále mezi jiným Francouzem Terencem Atmanem a Bělorusem Mikalajem Haljakem (6:1, 6:2) na loňském challengeru v čínském Čang-ťia-kangu.

Pokud vám jméno Learner Tien nic neříká, rozhodně byste měli zbystřit. Potomek vietnamských rodičů platil za čtvrtého nejlepšího juniora planety. V minulém roce si mezi chlapci zahrál grandslamová finále na Australian a US Open.

Letošní sezonu zahajoval osmnáctiletý teenager mezi dospělými na konci páté světové stovky, aktuálně už ovšem klepe na pomyslná vrátka té elitní. Po přechodu z okruhu ITF se levoruký Tien velmi rychle etabloval na challengerech. Triumf ve Fairfieldu je pro něj už třetím v rozmezí necelých čtyř měsíců.

Mimo vyhrané akce v Bloomfield Hills a Las Vegas si ve druhé polovině srpna zahrál i hlavní soutěž podniku ATP ve Winston-Salemu. Dostal se do ní z kvalifikace a skrze pět vyhraných duelů došel až do svého dosud největšího čtvrtfinále. Odměnou mu byla divoká karta do hlavní soutěže US Open. Povedené výkony a především výsledky jej vynesly až na současnou 124. pozici žebříčku.

Na tu se přitom Tien dostal, aniž by musel opustit území Spojených států. Jeho příběh tak hodně připomíná vzestup jiného talentovaného Američana – jistého Bena Sheltona. I o čtyři roky starší krajan se až do doby, než nakoukl do první stovky žebříčku, věnoval čistě domácím turnajům v USA. Vše se změnilo na konci předloňského listopadu, kdy si v současnosti 17. hráč rankingu a člen širší světové špičky zajistil premiérovou účast v hlavní soutěži Australian Open.

Mimo domovský kontinent má nyní otevřeny dveře i Tien.