Kolář se dal zdravotně dohromady a slaví titul na polském ITF

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář uspěl na svém druhém turnaji po návratu ze zranění. V polském Grodzisku Mazowieckim se českému tenistovi povedlo prosvištět bez ztráty setu až k turnajové trofeji, první od loňského challengeru v Ostravě. Ve finále porazil domácího kvalifikanta Jaszu Szajrycha 6:3, 6:4.

Osmadvacetiletý český tenista má za sebou poměrně smolné období. Při obhajování ostravského titulu na konci dubna jej trápily zdravotní obtíže, kvůli kterým nenastoupil do čtvrtfinále a během následných dvou měsíců odehrál pouze kvalifikaci Roland Garros, ve které skončil ve druhém kole.

Na kurty se vrátil na začátku července, ale hned na druhém turnaji v rakouském Salcburku musel kvůli zranění skrečovat zápas prvního kola a čekala ho dlouhá tříměsíční absence. Kvůli tomu, že od konce dubna až do začátku října byl schopný nastoupit jen do tří turnajů, se propadl až do páté světové stovky, což rozhodně není pozice, na kterou by kvalitativně patřil.

Jak se ale zdá, dlouhá absence na dvorcích pomohla Kolářovi dát se zdravotně dohromady. Na dvorce se vrátil na začátku října v polském Grodzisku Mazowieckim, kde na prvním turnaji dokráčel do semifinále a tento týden na druhém tamním turnaji už nepoznal hořkost porážky.

Prvnímu nasazenému se povedlo projít celým turnajem bez ztráty setu a celý týden pak zakončil precizním výkonem ve finále. Polákovi Szajrychovi nepovolil v neděli ani jeden brejkbol, sám se na returnu prosadil na začátku obou setů a obě sady zvládl s přehledem dopodávat.

Kolář vítězstvím v Grodzisku Mazowieckim zastavil svůj žebříčkový propad. Body za titul připíše do světového žebříčku za dva týdny a přiblíží se k posunu do čtvrté světové stovky. O další cenné body, které mu pomohou k návratu na okruh ATP Challenger Tour, by měl v příštích týdnech bojovat v Trnavě a v řeckém Heraklionu.