Sinner porazil Djokoviče a slaví titul v Šanghaji! Sezonu zakončí jako světová jednička

- Jan Vojkůvka

Jannik Sinner se stal prvním italským tenistou, který zakončí sezonu jako světová jednička. Dopomohl mu k tomu úspěšný turnaj Masters v Šanghaji, kde se ve finále vypořádal i s hrající legendou Novakem Djokovičem. Ital zvítězil za hodinu a 39 minut po setech 7:6(4), 6:3 a vyhrál už sedmý titul v této sezoně.

Třiadvacetiletý Sinner, který v semifinále porazil Tomáše Macháče ve velmi zajímavém a atraktivním souboji, si právě postupem do finále zajistil, že jej do konce této sezony už nebude moci nikdo sesadit z prvního místa žebříčku ATP.

Tento úspěch pak podškrtl také v nedělním finále, v němž jej čekal už osmý souboj s Novakem Djokovičem. Vzájemnou bilanci s aktuálně čtvrtým tenistou světa srovnal na 4:4.

V prvním setu finálového klání v Šanghaji se oba hráči prezentovali výborným výkonem na servisu. Aniž by se hrál jediný brejkbol, dospěla sada až do tiebreaku, ve které Sinner zvítězil 7:4 a ujal se vedení 1:0.

Italský tenista pokračoval skvěle na servisu i ve druhé sadě. Djokovičovi ani v ní nenabídl žádný brejkbol a sám se tentokrát dokázal prosadit jednou na returnu. Stalo se tak ve čtvrtém gemu.

Po úspěšném brejku si Sinner v poměrně poklidném tempu zápas dopodával a získal už sedmý letošní titul. Vedle triumfů na Australian Open a US Open se radoval ze třetí letošní trofeje na Masters, když v průběhu sezony vyhrál také v Miami a Cincinnati.

Ve světovém žebříčku si Sinner, který by měl mít v příštích týdnech volno a vrátit se má až na konci října na Masters v Paříži, pojistil vedení před druhým Carlosem Alcarazem na propastných 4800 bodů. To je samo o sobě neskutečná porce bodů, vezmeme-li v potaz, že Alcaraz letos vyhrál také dva grandslamové turnaje.