Sabalenková po velkém boji vyhrála tisícovku ve Wu-chanu! Může přezimovat jako světová jednička

- Jan Vojkůvka

Aryna Sabalenková zvládla na tisícovce v čínském Wu-chanu nečekaně náročný finálový zápas. S domácí Čchin-wen Čeng svedla dramatickou třísetovou bitvu, která se protáhla na dvě hodiny a 41 minut, po nichž nakonec favoritka zápasu zvítězila 6:3, 5:7, 6:3 a potřetí v kariéře wu-chanský turnaj vyhrála.

Šampionka z let 2018 a 2019, tedy ještě z období před covidem, vstupovala do finále v roli výrazné favoritky. V dosavadních třech zápasech s Čchin-wen Čeng totiž neztratila nikdy více než pět gemů. Čerstvě dvaadvacetiletá Číňanka ale na domácí půdě vystrkovala drápky a běloruskou hvězdu pořádně potrápila.

První set byl poměrně jednoznačný. Sabalenková prorazila soupeřce podání v šesté hře a nečelila ani jednomu brejkbolu. Skvěle navíc vstoupila i do druhé sady, ve které se ujala vedení 2:1 s výhodou brejku.

Od té chvíle se ale Čeng významně zlepšila, Sabalenková navíc začala poměrně dost chybovat. Domácí tenistce se povedlo nejen srovnat na 2:2, ale posléze se dokonce dostat do vedení 5:3. S těmito problémy si Sabalenková ještě poradila a dotáhla se ve skóre na 5:5, pak ale ve dvanáctém gemu potřetí prohrála své podání a zápas musel jít do třetího setu.

Rozhodující dějství už nabídlo divokou brejkovanou. Sabalenková se dvěma brejky dostala do vedení 3:0, Čeng pak snížila na 2:3 a měla možnost i k druhému rebrejku. V šesté hře však brejkbol nevyužila a Sabalenková naopak v sedmém gemu uskočila opět do vedení o dva servisy.

Čeng odmítla konec zápasu a v osmém gemu čistou hrou prorazila Sabalenkové podání. Když ale měla rebrejk potvrdit na servisu a zabojovat ještě o zázračný zvrat, neuspěla. Sabalenkové sice odvrátila dva mečboly, ale třetí už světová dvojka na returnu proměnila a vybojovala svůj sedmnáctý titul na okruhu WTA.

V pondělním vydání světového žebříčku bude Sabalenková figurovat na druhém místě za Igou Šwiatekovou se ztrátou 69 bodů. Další týden se ale odečtou body za Turnaj mistryň a Sabalenková se vyhoupne na první místo s komfortním náskokem 806 bodů. Na závěrečném WTA Finals tak bude mít ideální příležitost, jak si zajistit přezimování na prvním místě světa.