Odchod Nadala do důchodu? Zdrtilo mě to, přiznal Djokovič a poslal rivalovi dojemný vzkaz

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič bude posledním Mohykánem z bývalé velké trojky, respektive čtyřky. Po Rogerovi Federerovi a Andym Murraym totiž ohlásil konec kariéry také Rafael Nadal. Jak srbský tenista na turnaji v Šanghaji přiznal, informace ho šokovala a zdrtila.

Byly to krásné roky, kdy na okruhu ATP vzájemné rivality spojovaly členy „Big Three“, tedy Federera, Nadala a Djokoviče, mezi které se dokázal úspěšně vklínit také Andy Murray, kvůli čemuž se této skupině superhvězd přezdívalo rovněž „Big Four“. Jelikož ale Murray věhlasu svých tří konkurentů nedosáhl, tak existuje poměrně dost lidí, kteří jej mezi hlavní hvězdy uplynulých dekád nepočítají a hovoří pouze o tzv. velké trojce.

Ať už jste zastánci „Big Three“, nebo „Big Four“, tak jako tak se z těchto tenistů, kteří postupně od začátku milénia začali tenisovým dvorcům kralovat, budete nadále setkávat už pouze s Novakem Djokovičem.

I samotného Srba na Masters v Šanghaji, kde se dozvěděl o konci kariéry Rafaela Nadala, tento fakt příliš nepotěšil. Ba právě naopak, tak trochu propadl smutku.

„Věděli jsme, že ta chvíle přijde dříve než později, ale i tak je to šok,“ řekl sedmatřicetiletý Djokovič, jenž se myšlenkami na konec kariéry sám nezabývá a rád by hrál ještě na olympijských hrách v Los Angeles v roce 2028. To, že zůstane z bývalých rivalů na dvorcích jako poslední, mu však připomnělo nepříjemnou skutečnost – kariéry nejsou nekonečné.

„Stejně jako u Rogera před pár lety, nebo u Andyho letos, je to pro mě trochu zdrcující,“ přiznal bezprostřední pocity po Nadalově oznámení. „Nevím, co si z toho mám vzít. Pořád mě baví hrát, ale část mě odešla s nimi, velká část mě,“ podotkl.

Na svých sociálních sítích Djokovič mezitím zanechal Nadalovi dojemný vzkaz. Vzkaz svému poslednímu velkému rivalovi, s nímž si letos zahrál ve druhém kole na olympijských hrách, kde stanovil konečnou bilanci zápasů na 31-29 ve svůj prospěch po vítězství 6:1, 6:4.

„Rafo, jeden příspěvek nestačí k vyjádření úcty, kterou chovám k tobě a k tomu, co jsi pro náš sport udělal. Inspiroval jsi miliony dětí, aby začaly hrát tenis, a to je podle mě asi největší úspěch, jaký si může kdo přát. O tvé houževnatosti, obětavosti a bojovném duchu se budeme učit celá desetiletí. Tvůj odkaz bude žít navždy. Jen ty víš, co jsi musel vytrpět, aby ses stal ikonou tenisu a sportu vůbec,“ napsal Djokovič na síti X.

„Děkuji ti, že jsi mě v naší rivalitě, která mě jako hráče ovlivnila nejvíce, mnohokrát dotlačil až na samou hranici možností. Tvá vášeň pro reprezentaci Španělska byla vždy pozoruhodná. Přeji ti co nejlepší rozloučení v Málaze s daviscupovým týmem Španělska. Budu tam osobně, abych vzdal úctu tvé hvězdné kariéře,“ slíbil, že navštíví listopadové play-off Davis Cupu, což bude pro Nadala poslední profesionální tenisová akce kariéry.

Po letošním Davis Cupu už zbyde z hrajících tenisových legend pouze Djokovič, jenž se pokusí milovníkům končící éry ještě prodloužit zážitek ze starých časů, které po konci posledního z jeho rivalů začnou odbíjet závěrečné, byť časově neurčité, dějství.