Siniaková si o titul ve Wu-chanu nezahraje. Náskok na čele světového žebříčku však navýší

- Jan Vojkůvka

Kateřina Siniaková společně s Jekatěrinou Alexandrovovou neuspěly v semifinále turnaje WTA 1000 v čínském Wu-chanu. Česko-ruská dvojice podlehla nenasazeným Anně Danilinové a Irině Chromačevové za 66 minut po setech 1:6, 4:6. I tak ale navýší svůj náskok na čele deblového žebříčku WTA před Erin Routliffeovou.

Světová jednička ve čtyřhře Kateřina Siniaková spojila v čínském Wu-chanu síly s Jekatěrinou Alexandrovovou poprvé od roku 2019 a jejich souhra neprobíhala vůbec špatně. Na cestě do semifinále zapsaly tři vítězství, a to včetně ohromně cenného prvenství v osmifinále nad Italkami Sarou Erraniovou a Jasmine Paoliniovou, které byly považovány za spolufavoritky celého turnaje.

Důvodem, proč se příliš nepočítalo se Siniakovou a Alexandrovovou, které se vůbec nedostaly mezi nasazené, je zejména velmi špatná deblová bilance Alexandrovové. Ta během kariéry posbírala až do turnaje ve Wu-chanu pouze 55 vítězství a hned 81 porážek.

Vedle Erraniové s Paoliniovou však Siniaková s Alexandrovovou dokázaly porazit také Ulrikke Eikeriovou s Fang-sien Wu a Terezu Mihálikovou s Olivií Nichollsovou. Stopku česko-ruské dvojici vystavily až v semifinále Kazachstánka Danilinová a Ruska Chromačevová, vítězky tří letošních titulů na nejvyšším okruhu.

Siniaková s Alexandrovovou ztratily obě po jednom podání v prvním setu a jejich soupeřky zvítězily po zisku pěti her v řadě. Ve druhé sadě byla hra přeci jen vyrovnanější. Rozhodl až sedmý gem, v němž Danilinová s Chromačevovou vybojovaly klíčový brejk a zápas postupnými krůčky dopodávaly.

Siniaková v pondělí započne šestý týden svého pátého pobytu na čele deblového žebříčku. Češka, která se poprvé stala světovou deblovou jedničkou v říjnu 2018, bude mít před druhou Erin Routliffeovou z Nového Zélandu náskok 1560 bodů.