Macháč bavil diváky a vzdoroval světové jedničce. Navzdory prohře ho čeká debut v Top 30

- Jan Vojkůvka

Cesta Tomáše Macháče na turnaji Masters v Šanghaji skončila v semifinále. Český tenista však mohl kurt opouštět s hlavou vztyčenou, Jannikovi Sinnerovi vítězství rozhodně zadarmo nedaroval. V duelu se světovou jedničkou sice prohrál za hodinu a 44 minut 4:6 a 5:7, ale v novém vydání žebříčku bude debutovat v elitní světové třicítce.

Třicátý nasazený Tomáš Macháč ve svém největším semifinále kariéry předvedl další z povedených a velmi sympatických výkonů. Čtvrtfinálový přemožitel Carlose Alcaraze však tentokrát další senzaci nezpůsobil. Favorizovaného Jannika Sinnera sice na kurtu potrápil, ale druhé porážce s Italem nezabránil.

Macháč do odvety za čtvrtfinále z Masters v Miami vstoupil velmi odvážně, hned v úvodním gemu sebral soupeři servis a následně vedl 2:0. Pak ovšem začal Ital ukazovat své kvality, třemi získanými hrami skóre otočil a v koncovce setu pak dalším brejkem rozhodl.

Ve druhé sadě Macháč ještě zlepšil servis a za stavu 4:4 měl dokonce dva brejkboly. Ty ale neproměnil a závěr duelu už nečekanému semifinalistovi nevyšel. V koncovce totiž český hráč zaznamenal mimo jiné svou jedinou dvojchybu a ve dvanáctém gemu ztratil podání, čímž byl zápas ukončen.

Zápas, který bedlivě sledovala také tenisová legenda Roger Federer, přinesla i několik humorných okamžiků. V průběhu střetnutí diváci pokřikovali na Sinnera i Federera, že je milují. Macháč v tu chvíli rozhodil ruce a zakřičel: „A co mě?“

Rozesmál tím nejen soupeře a Federera, ale rovněž publikum, které mu věnovalo potlesk.

Další humorný okamžik, kterým Macháč pobavil, přišel ke konci zápasu. Po jedné z výměn vyrazil ke své lavičce a dal několikrát hlasitě najevo, že Sinner hraje příliš rychle, kvůli čemuž si český tenista při jednom z úderů nalomil rám rakety.

Tomáš Macháč si postupem do semifinále na Masters v Šanghaji zajistil debut v Top 30 ve světovém žebříčku. V pondělním vydání se vyhoupne na své kariérní maximum, kterým bude 25. místo.

Pokud se kvůli náročnému programu český tenista nerozhodne odhlásit z dalšího turnaje, bude hned na začátku příštího týdne plnit roli pátého nasazeného v kazachstánských Almatech, kde jej čeká v úvodním kole domácí Timofej Skatov.