Pavlásek si druhé letošní finále Masters nezahraje. Žebříčkem opět pozvolna stoupá

- Jan Vojkůvka

Adam Pavlásek si druhé finále turnaje Masters v této sezoně nezahraje. Český tenista a Nizozemec Jean-Julien Rojer nevyužili vedení nad Argentinci Maximem Gonzalezem a Andresem Moltenim, se kterými prohráli 6:4, 5:7, 8:10.

Třicetiletý Pavlásek si své první finále Masters zahrál v květnu na Mutua Madrid Open. Tehdy po boku Uruguayce Ariela Behara prohrál souboj o titul se Sebastianem Kordou a Jordanem Thompsonem.

Jednalo se o vůbec poslední úspěšný turnaj, který spolu Pavlásek s Beharem odehráli, následovala totiž šňůra sedmi porážek v řadě a nakonec rozchod dvojice, která se dala dohromady v minulé sezoně.

Český tenista od té doby vyzkoušel krátkodobé spolupráce s několika tenisty, jelikož sehnat v této fázi sezony stabilního parťáka na nejvyšší úrovni je prakticky nemožné. A souhra s Nizozemcem Rojerem přinesla své ovoce.

Na Masters v Šanghaji se česko-nizozemský pár dokázal přes několik těžkých zápasů prokousat do semifinále, ve kterém proti Argentincům Gonzalezovi a Moltenimu útočil na překvapivý postup do finále.

To se ale nakonec Pavláskovi s Rojerem nepovedlo. Po prvním setu, který rozhodl brejk v úvodním gemu, si obě dvojice svědomitě hájily podání až do koncovky druhé sady. V té udeřili ve dvanáctém gemu Argentinci, kteří následně v supertiebreaku dokázali za stavu 9:8 zakončit zápas na returnu při podání českého hráče.

Pavlásek se sice do druhého finále Masters prozatím nepodívá, ale výsledky ze Šanghaje mu výrazně pomohou v zastavení propadu světovým žebříčkem. Česká deblová jednička se dokonce opět mírně posune směrem nahoru a bude jí náležet 42. místo. Na kariérní maximum pak Pavlásek bude ztrácet 250 bodů, před sebou však má obhajoby finále z turnaje ATP v Antverpách a semifinále z ATP v Sofii.