Střídání po 50 týdnech. Sabalenková si zajistila posun do čela žebříčku

- Jan Vojkůvka

Současná světová jednička Iga Šwiateková bude na vrcholu rankingu WTA už pouze do příští neděle. V pondělí 21. října totiž dojde ke střídání stráží a na první místo se po padesáti týdnech vyhoupne opět Aryna Sabalenková. Běloruská hvězda si posun zajistila postupem do semifinále ve Wu-chanu.

Sabalenková v pátek v čínském Wu-chanu řádila a Polku Magdalenu Frechovou deklasovala za hodinu a 24 minut dvakrát 6:2. Nejen, že si tím zajistila postup do semifinále, ve kterém vyzve Američanku Coco Gauffovou, ale také posun do čela světového žebříčku.

Až v pondělí vyjde nové vydání žebříčku WTA, bude na čele stále Iga Šwiateková. Zapíše padesátý týden v řadě na prvním místě světa a celkově 125. týden jako světová jednička. Jelikož ale vynechala turnaje v Pekingu a Wu-chanu, nevybudovala si dostatečný náskok, aby první pozici udržela i další týden.

V pondělí 21. října totiž odepíše hned 1500 bodů za loňské prvenství na Turnaji mistryň. Sabalenková sice bude také odepisovat nějaké body, ale bude se jednat o pouhých 625 bodů.

I kdyby Sabalenková v semifinále ve Wu-chanu neuspěla, má v tuto chvíli jistotu, že za necelé dva týdny bude mít na kontě 8481 bodů. Šwiateková pouze 8285 bodů. Po dlouhých 50 týdnech tak polská superhvězda o post světové jedničky přijde.

O tom, kdo přezimuje na postu první hráčky světa, se rozhodne na Turnaji mistryň v Rijádu. Sabalenková si může vybudovat hodně zajímavý náskok, pokud by probíhající tisícovku v čínském Wu-chanu vyhrála. V takovém případě by totiž měla 21. října na kontě 9091 bodů.

Šwiatekové by v tu chvíli nemuselo stačit ani vítězství na WTA Finals s plným počtem 1500 bodů. Sabalenkové by totiž stačilo vyhrát všechny tři duely v základní skupině, případně vyhrát dva zápasy ve skupině a postoupit do finále.

Jedná se však pouze o teoretické počty. Sabalenková ani zdaleka nemá turnaj ve Wu-chanu vyhraný a zároveň je forma Šwiatekové, která naposledy hrála čtvrtfinále na US Open, velkou neznámou. Jistotou v tuto chvíli je pouze to, že Sabalenková po takřka roce přeruší vládu polské tenistky a započne svůj druhý pobyt na prvním místě světa. O tom, jak dlouhý bude, se rozhodne v příštích týdnech.