Menšík udolal v Šanghaji světovou desítku! V největším čtvrtfinále vyzve svého idola

- Filip Lefenda

Velmi cenným skalpem se blýskl v Šanghaji Jakub Menšík. Devatenáctiletý talent přehrál ve třech setech desátého tenistu žebříčku Grigora Dimitrova. Vítěze Turnaje mistrů z roku 2017 a majitele celkem devíti singlových trofejí z elitního okruhu porazil 6:3, 3:6 a 6:4, a znovu tak vylepšil své maximum na úrovni ATP Masters 1000. V premiérovém čtvrtfinále vyzve český talent svého idola – čtyřiadvacetinásobného grandslamového šampiona Novaka Djokoviče (4.) ze Srbska.

Menšík ukořistil o čtrnáct let staršímu Bulharovi hned první podání a rychle se dostal do trháku 3:0. Výhodu brejku si teenager bez větších problémů udržel. V úvodní sadě nečelil jedinému brejkbolu, zaznamenal pět es a ztratil po prvním podání jen tři fiftýny.

Ve druhém dějství šla úspěšnost Menšíkova servisu dolů. Prostějovský rodák o něj ve druhém gemu poprvé přišel a tentokrát pro změnu prohrával 0:3 on. I tento brejk se ukázal být pro celý set klíčovým, neboť na další již nedošlo. Nutno podotknout, že Čech měl v pátém i sedmém gemu shodně rovnou tři brejkboly – ve druhém případě dokonce bezprostředně po sobě, když promarnil na příjmu vedení 40:0.

Tyto momenty se sebevědomím Menšíka nezacloumaly. V rozhodujícím setu to byl znovu on, kdo se ve čtvrté hře ujal prvního brejku. Po jeho potvrzení vedl už 4:1 a navíc měl na returnu tři brejkboly na 5:1. Dimitrov následně zápas ještě zdramatizoval. Možnosti soupeře zlikvidoval a v devátém gemu připravil Menšíka o podání, čímž snížil na rozdíl jediné hry. Český tenista ale srovnání stavu nepovolil a reagoval stejnou mincí, když dvouhodinový zápas ukončil rebrejkem.

Menšík vyzrál na protivníka z elitní desítky žebříčku už počtvrté v řadě. Finalista únorového podniku v Dauhá díky tomu postoupil do svého největšího kariérního čtvrtfinále. A odměnou mu v něm bude vytoužený souboj s idolem Novakem Djokovičem. Srbská legenda jen o chvíli později porazila 6:3 a 6:2 Rusa Safiulina a zaznamenala sedmnácté vítězství z posledních devatenácti utkání.

Rolex Shanghai Masters (muži, CHN, 8 995 555 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (65.) – Grigor Dimitrov (BUL, 10.) 6:3, 3:6, 6:4