Macháč opět skolil Paula a posune se do TOP 30! Vyhraj celý turnaj, popřála hvězda

- Filip Lefenda

Semifinalista nedávného podniku ATP 500 v Tokiu Tomáš Macháč potvrzuje výbornou formu také na tisícovce v Šanghaji. Aktuálně nejlepší Čech na žebříčku si v rozmezí necelých dvou týdnů podruhé vyšlápl v osmifinále na favorizovaného Tommyho Paula ze Spojených států a postoupil po obratu 3:6, 6:4 a 6:3 v nejlidnatějším městě Číny mezi osm nejlepších účastníků.

Stejně jako před jedenácti dny v japonské metropoli začal Macháč i v Šanghaji proti favoritovi prohraným prvním setem. V šestém gemu ještě rodák z Berouna čtyři brejkboly odvrátil, o dvě hry později ale nabral na servisu manko 0:40, a byť gem dorovnal na shodu, skrze ni podání ztratil. Paul po brejku na 5:3 následně dovedl sadu pohodlně do zdárného konce.

Ve třetím gemu druhého setu přišel Macháč o podání podruhé, tentokrát ale soupeři nedovolil brejk potvrdit. Následovala pasáž, během které oba aktéři na servisech zcela dominovali. Až do stavu 5:4 pro Macháče. Tehdy se urodil maratonský gem, během něhož si Čech postupně vypracoval čtyři setboly. Při tom posledním přiměl soupeře bekhendovým returnem k forhendu za základní čáru.

Nabuzený Macháč si přenesl pohodu i do začátku rozhodujícího dějství. Po dvou čistých hrách na podání připravil ve čtvrtém gemu Paula čistou hrou i jeho servis. Brejk následně potvrdil a náskok si bezpečně ustřežil až do závěru klání. To mohl Macháč uzavřít už za stavu 5:2 na příjmu, mečbol však proměnil až o gem později při vlastním podání, a to celkově 38. vítězným úderem. 

„Hodně štěstí, chlape. Vyhraj celý turnaj,“ popřál Američan Macháčovi sympaticky na síti. „Pokusím se,“ smál se Čech.

Macháč tak Paula znovu porazil ve třech setech a už na třetím turnaji po sobě vyzrál na tři protivníky. Postupem do sedmého kariérního čtvrtfinále ATP a druhého na úrovni Masters si navíc zajistil premiérový posun do elitní třicítky žebříčku, v živém pořadí figuruje na 29. pozici.

O semifinále si vítěz šesti challengerových titulů zahraje se světovou dvojkou Carlosem Alcarazem. S hvězdným Španělem se utkal Macháč před měsícem na Davisově poháru ve Valencii a dokázal vyhrát první set. Poté jej začaly trápit křeče a po ztraceném druhém setu byl nucen utkání skrečovat, stejně jako o den později zápas s Australanem Popyrinem.

Rolex Shanghai Masters (muži, CHN, 8 995 555 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Tommy Paul (USA, 13.) – TOMÁŠ MACHÁČ (33.) 6:3, 4:6, 3:6