Stálice Turnaje mistryň! Siniaková se i letos zúčastní prestižní akce

- Marek Bartošík

Světová deblová jednička Kateřina Siniaková se už pošesté v řadě zúčastní Turnaje mistryň ve čtyřhře. Letos se kvalifikovala spolu s Američankou Taylor Townsendovou, kterou čeká na prestižním WTA Finals premiéra. Hrát se bude od 2. do 9. listopadu v saúdskoarabském Rijádu.

Málokoho lze nyní považovat za stálici Turnaje mistryň více než Kateřinu Siniakovou. Česká tenistka se poprvé kvalifikovala na prestižní vrchol sezony už v roce 2017, kvůli zranění své tehdejší parťačky Lucie Hradecké ale musela premiérový start oželet.

V letech 2018, 2019, 2021, 2022 a 2023 (v sezoně 2020 se turnaj nekonal) se Siniaková dostala na WTA Finals spolu s Barborou Krejčíkovou. A české duo si před třemi lety v mexické Guadalajaře dokráčelo až pro trofej.

Podobný cíl bude mít Siniaková i letos, tentokrát spojí síly s Taylor Townsendovou. Češka s Američankou jsou sice v žebříčku pro Turnaj mistryň (Race to the WTA Finals) „až“ osmé s nevelkým náskokem na další páry, do karet jim ale hraje pravidlo o grandslamových šampionkách.

To říká, že se na Turnaj mistryň kvalifikuje i nejlepší dvojice, jež letos vyhrála grandslam a v Race to the WTA Finals je mezi osmým a dvacátým místem. Pro Siniakovou a Townsendovou se jedná o pojistku, která jim nehledě na průběh dalších podniků WTA zajišťuje účast.

Mimochodem Siniaková by stejné pravidlo mohla využít i s Coco Gauffovou, protože ovládly čtyřhru na Roland Garros. Jednalo se však o výjimečnou spolupráci. Siniaková s Townsendovou tak mají na společném kontě i díky semifinále z US Open více bodů (přes 3200) než duo Siniaková/Gauffová (2000).

Ve startovním poli WTA Finals se dále nacházejí Tchajwanka Su-wej Sie s Belgičankou Elise Mertensovou (šampionky Australian Open), Ukrajinka Ljudmyla Kičenoková s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou (vítězky US Open), Italky Sara Erraniová s Jasmine Paoliniovou a Novozélanďanka Erin Routliffeová s Kanaďankou Gabrielou Dabrowskou.

O třech dalších párech se teprve rozhodne. Svou snahu o deblovou účast nejspíše vzdala wimbledonská šampionka Barbora Krejčíková, které se letos dařilo po boku Němky Laury Siegemundové. Po Wimbledonu však už jejich spolupráce nepokračuje, a tak se česko-německé duo propadlo na 12. místo letošního pořadí (se ztrátou více než 1000 bodů na kvalifikační místa).

Turnaje mistryň se zúčastní stejně jako v předchozích letech osm deblových párů a stejný počet singlistek. Budou rozděleny do čtyřčlenných skupin, z nichž vždy nejlepší dvě hráčky/dva páry postoupí do semifinále.