Ani na třetí pokus na Gauffovou nevyzrála. Dneska jsi mi nakopala zadek, smála se Muchová

- Jan Vojkůvka

Druhý a nejcennější titul své kariéry Karolína Muchová na turnaji WTA 1000 v čínském Pekingu nevybojovala. Ani ve třetím vzájemném utkání s Američankou Coco Gauffovou nedokázala tenistka z Olomouce uspět, když tentokrát prohrála za hodinu a 17 minut po setech 1:6, 3:6. Ve druhém setu jí nepomohlo ani vedení 2:0.

Američanka Gauffová se stává pro osmadvacetiletou Muchovou tak trochu prokletou soupeřkou, která ji stabilně připravuje o možnost dosahovat velkých kariérních milníků.

Poprvé se s ní Muchová utkala loni ve svém prvním finále tisícovky v americkém Cincinnati a prohrála ve dvou setech. Stejně tak ve dvou setech prohrála loni také semifinále US Open, když Muchová útočila na postup do svého druhého grandslamového finále. A nyní Gauffová zhatila naděje české hráčky i ve druhém kariérním finále na turnaji kategorie WTA 1000.

„Dneska jsi mi nakopala zadek. Doslova, znovu. Hrát proti mně musíš milovat,“ smála se Muchová během proslovu na dvorci. „Dnes to bylo opravdu těžké. Jen se ukázalo, jak skvělá jsi sportovkyně. Gratuluji k dalšímu vítězství.“

Muchová vstoupila do finálového utkání ztrátou podání ve druhé hře. Posléze přišla o servis také v šestém gemu a Gauffová vzápětí dokázala i přes drobné obtíže první set dopodávat.

Do druhé sady naopak vstoupila Muchová výtečně a povedlo se jí ve druhém gemu prorazit Gauffové podání, čímž přiživila naději, že by mohla přeci jen o úspěch ve finále bojovat. O tuto naději pak ale přišla, když prohrála čtyři gemy v řadě a rázem musela dohánět nepříjemné manko.

To se české tenistce nakonec nepovedlo. V sedmém gemu sice odvrátila dva brejkboly, ale Gauffová si v pohodě podržela v další hře servis a nakonec v devátém gemu na returnu zápas ukončila. Americká tenistka vybojovala na okruhu WTA už svou sedmou trofej.

Navzdory porážce se Muchová za postup do finále v Pekingu bude moci radovat z návratu do elitní třicítky světového žebříčku. Ještě před měsícem jí přitom hrozilo kvůli obhajobě bodů z US Open vypadnutí z první světové stovky. Česká tenistka navíc žádné body ve zbytku roku obhajovat nebude, stejně jako nebude obhajovat žádné body až do června 2025. Může tedy pomýšlet na výrazné vylepšování svého pořadí na rankingu WTA.