Muchová je připravena na výzvu jménem Gauffová. Od loňska jsme jiné hráčky, věří

- Jan Vojkůvka

Karolíně Muchové schází poslední překážka, které musí čelit. Pokud jí zvládne, získá v Pekingu největší titul dosavadní kariéry. Na výzvu, kterou představuje světová šestka Coco Gauffová, je podle svých slov připravená. Ani náhodou nehodlá dopustit, aby se opakovaly scénáře z minulé sezony, kdy s ní dvakrát prohrála.

„Už jsem to říkala v minulosti, nevěděla jsem, jak to bude letos vypadat, jestli budu hrát, jestli nebudu hrát, jaká bude moje úroveň,“ vyprávěla po postupu do svého druhého finále v kategorii WTA 1000 Muchová, která po US Open 2023 kvůli zranění vynechala deset měsíců. „Dostat se tady do finále, to je prostě příjemné. Takový příjemný pocit,“ radovala se.

Poprvé se do finále tisícovky dostala česká tenista loni v Cincinnati. Tehdy byla její soupeřkou právě Coco Gauffová, které podlehla 3:6, 4:6. Jen o pár týdnů později se obě soupeřky potkaly v semifinále US Open a Muchová opět padla, tentokrát po setech 4:6, 5:7.

S ohledem na to, že Gauffová se ještě před pár týdny nenacházela v ideálním herním rozpoložení a Muchová naopak na US Open i nyní v Pekingu odvádí špičkové výkony, může být vývoj střetnutí zcela odlišný. Pevně v to věří i tenistka z Olomouce, která je na výzvu jménem Gauffová připravena.

„Hrály jsme před rokem, od loňska jsme jiné hráčky,“ řekla Muchová. „Budu se snažit hrát co nejlépe, vyzvu ji a budu doufat v co nejlepší výsledek.“

Do finále může vstupovat se vskutku vysokými ambicemi. Na čínském turnaji totiž hraje náramně. Až do čtvrtfinále neztratila Muchová set, ve čtvrtfinálovém klání udolala ve třech setech ranařku, světovou dvojku a vítězku US Open Arynu Sabalenkovou, v semifinále pak neztratila ani jedno podání proti sedmé hráčce světa a olympijské šampionce Čchin-wen Čeng.

„Jsem šťastná, že jsem proti těmto velkým hráčkám dokázala předvést dobré výkony, předvést svou hru a přesvědčit se, že se jim můžu postavit, že je můžu porazit,“ poznamenala bývalá osmá hráčka žebříčku.

Gauffová bude pochopitelně tuhý oříšek. Již zapomenuté je trápení Američanky ze severoamerických dvorců, na nichž nedokázala obhájit tituly ze Cincinnati a US Open. Dvacetiletou tenistku navíc může hřát vědomí, že Muchovou dokázala v obou vzájemných zápasech porazit.

Přesto ale hovoří před samotným finálovým zápasem opatrně, vědoma si kvalit a formy české tenistky. „Myslím, že je jednou z nejlepších hráček na okruhu,“ řekla Gauffová. „Jen měla několik smolných přestávek kvůli zraněním. Ale je dobře, že je zase zdravá. Bude to těžký zápas, je nebezpečná,“ odtušila Američanka.

Finále se bude hrát v neděli od 13 hodin středoevropského času.