Odvracel setbol, pak si Lehečka došel pro postup do třetího kola

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka vstoupil úspěšně do Masters v čínské Šanghaji. Ve druhém kole porazil za necelé dvě hodiny Španěla Jaumeho Munara po setech 7:6(6), 6:4, když v prvním setu dokázal odvrátit soupeřův setbol. Ve třetím kole si 33. nasazený zahraje s vítězem zápasu mezi Matteem Berrettinim a Holgerem Runem.

Dvaadvacetiletý Lehečka rozehrál asijskou část sezony v čínském Pekingu, kde se mu povedlo postoupit až do čtvrtfinále a dokonce mít proti světové jedničce Jannikovi Sinnerovi ve druhém setu setboly. Duel proti favoritovi však nakonec prohrál, a tak se přesunul do Šanghaje, kde se věnoval v uplynulých dnech tréninku.

Coby 33. nasazený měl Lehečka v úvodním kole volný los, pro druhé kolo ho pak čekalo v sobotu utkání se Španělem Jaumem Munarem. Duel s tímto antukářem byl možná vyrovnanější, než se předpokládalo, nakonec ale český tenista vybojoval zasloužený postup.

Do utkání vstoupil Lehečka výtečně a rychle se ujal vedení 3:0, když napřed v prvním gemu odvrátil dva brejkboly a hned ve druhé hře prorazil Munarovi servis. Španěl ale obdobně rychle dokázal srovnat na 3:3 a nakonec první set musel rozhodovat tiebreak. V něm Lehečka čelil za stavu 5:6 setbolu, třemi body v řadě ale strhnul vítězství na svou stranu.

Ve druhém dějství se Lehečkovi povedlo prorazit Munarův servis ve třetím gemu a tentokrát, navzdory dvěma brejkbolům soupeře v šestém gemu, si donesl výhodu brejku až do koncovky. Zápas uzavřel přes shodu v desáté hře.

Lehečka se po vítězstvím ve druhém kole posunul v živém žebříčku na průběžné 32. místo a převzal aktuální pozici české jedničky. Souboj na dálku s Tomášem Macháčem bude pokračovat i v dalším kole, v němž na jeho krajana čeká Aleksandar Vukic z Austrálie. Lehečka bude hrát buď s Berrettinim, nebo Runem.