První v krátké historii. Alcaraz zkompletoval triumfem v Pekingu specifickou sbírku

- Marek Bartošík

Carlos Alcaraz se stal díky úspěchu na turnaji v Pekingu prvním tenistou historie, který vyhrál akci kategorie ATP 500 na všech površích (antuka, tráva, tvrdý povrch). Zmíněná skupina turnajů vznikla v roce 2009 a až dosud se celé povrchové sbírky nedočkal nikdo kromě fenomenálního univerzála Alcaraze.

Už třikrát ovládl pětistovku na antuce (Rio de Janeiro 2022, Barcelona 2022 a 2023), jednou na trávě (Queen’s Club 2023) a nyní dosáhl na titul i z tvrdého povrchu, když opanoval pětistovku v Pekingu.

Jednadvacetiletý Carlos Alcaraz se ve středu jako první tenista v poměrně krátké historii kategorie ATP 500 (dříve ATP World Tour 500) dočkal kompletní sbírky vavřínů ze všech povrchů.

Ačkoliv se nejedná o nejprestižnější turnaje, často je na nich velká konkurence už od prvních kol. A nikde není psáno, že favorit dokráčí do finále, případně až pro titul.

Nejúspěšnějšími tenisty na pětistovkách jsou pochopitelně Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič. Federerovi však ve sbírce schází trofej z antuky, Nadalovi z travnatého povrchu a Djokovičovi z trávy i antuky.

Blízko k dovršení pětistovkového trojboje má Alcarazův rival Jannik Sinner. Světové jedničce chybí ve sbírce jen titul z antuky. A například Francouzovi Arthurovi Filsovi, který letos triumfoval v Hamburku a Tokiu, schází „pouze“ travnatý titul.