Třísetová výhra na úvod. Menšík zvládl premiéru v Šanghaji a vyzve člena Top 10

- Marek Bartošík

Jakub Menšík (65.) se při svém debutu na Masters v Šanghaji dočkal vítězství. Český teenager udolal v prvním kole Španěla Pedra Martíneze (45.) po necelých dvou hodinách 6:1, 5:7 a 6:4. Jeho soupeřem ve druhém kole bude světová šestka Andrej Rubljov z Ruska.

Zatímco ještě loni na podzim hrál Jakub Menšík na challengerech v Evropě, letos už se mohl díky žebříčkovému vzestupu vypravit na prestižní turnaje ATP do Asie. Na prvním z nich – pětistovce v Pekingu – zvládl kvalifikaci a poté vypadl v prvním kole hlavní soutěže s Argentincem Franciscem Cerúndolem (6:7, 1:6).

Na tisícovce Rolex Shanghai Masters už měl jistou účast v hlavní soutěži, která je pro nenasazené hráče sedmikolová (podobně jako grandslamy). Na úvod si Menšík poradil ve třech setech s Pedrem Martínezem, a doplnil tak Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče ve druhém kole.

Devatenáctiletý Menšík zahájil utkání s Martínezem parádně, když získal za necelou půlhodinu první set poměrem 6:1. I ve druhé sadě byl při svém podání dlouho suverénní a vypracoval si náskok 5:4 s brejkem. Poté ale dvakrát za sebou zaváhal na servisu a musel do třetího dějství.

Do něj vstoupil okamžitým brejkem a tuto výhodu si udržel až do konce střetnutí. Sám v závěrečné sadě nečelil ani jednomu brejkbolu. K postupu si pomohl 14 esy a celkem 51 vítěznými údery.

Ve druhém kole vyzve Menšík loňského turnajového finalistu Andreje Rubljova, kterého dokázal letos na únorovém turnaji ATP v Dauhá porazit 6:4 a 7:6(6). Lehečka narazí ve stejné fázi na Španěla Jaumeho Munara (63.) a Macháče čeká jiný Španěl Alejandro Davidovich Fokina (64.).

Rolex Shanghai Masters (muži, CHN, 8 995 555 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
JAKUB MENŠÍK (65.) – Pedro Martínez (ESP, 45.) 6:1, 5:7, 6:4