I přes nedoléčený zápal plic. Zverev nechce vynechat Masters v Šanghaji

- Jan Vojkůvka

Alexander Zverev vynechal turnaj ATP v Pekingu kvůli zápalu plic, který ho trápil zejména během lavercupového víkendu. Přestože toto onemocnění stále není zcela vyléčené, vynechat Masters v Šanghaji nehodlá. Podle Němce se jeho zánět na plicích nemůže momentálně zhoršit.

Zvereva zápal plic podle informací trápil už během léta. Dle jeho dřívějších vyjádření bylo právě to důvodem, proč nepředváděl výkony, které by například během americké šňůry turnajů předvádět mohl.

Ke zhoršení stavu došlo během Laver Cupu, během kterého navzdory nemoci dál hrál a dokonce porazil Francese Tiafoea. Jenže právě toto přemáhání těla postiženého zánětem se na Zverevovi dost negativně podepsalo.

Kvůli tomu vynechal turnaj v Pekingu, což jej velmi mrzelo. A jak v rozhovoru před startem turnaje v Šanghaji přiznal, stále není plně vyléčen.

„Jo, měl jsem trochu problémy s plícemi. Mám zánět v plicích, který bude trvat několik měsíců, bude trvat asi dva, tři měsíce, než úplně zmizí. Takže beru léky,“ poznamenal Zverev, který by nevynechal Peking, pokud by mu to stav dovolil. Jenže nedovolil.

„Z Pekingu jsem se odhlásil proto, že jsem byl dost nemocný. Během Laver Cupu a po něm jsem měl dost vysoké horečky. Skončil jsem v nemocnici,“ upozornil Zverev. „Necítil jsem se dobře a také jsem prostě neměl energii na to, abych hrál. Týden jsem byl na antibiotikách.“

Ačkoli to znělo pochmurně, Zverev potvrdil, že se nyní cítí o něco lépe, a i když zánět nezmizel, Němec se cítí připraven vrátit se k tenisu. Až čas ukáže, zda to bylo rozumné rozhodnutí.

„Už se cítím lépe, ale problém s plícemi samozřejmě nezmizel, stále tam je. Pořád mám pocit, že jsem možná trochu víc unavený, než jsem zvyklý, ale buď si teď dám po zbytek sezony pauzu, nebo budu hrát tak, jak umím,“ řekl s tím, že zvolil druhou možnost.

Odmítá přitom možnost, že by si tím mohl uškodit. „Není to nic, co by oddálilo rekonvalescenci nebo co by ji zhoršilo, když budu hrát. To mi řekl lékař. Proto jsem tady a jsem šťastný, že mohu odevzdat 100 procent toho, co můžu,“ dodal během tiskové konference v Šanghaji, kde jej čeká v utkání druhého kola (v prvním měl volný los) buď Ital Bellucci, nebo Brit Harris.