Duel titánů se protáhl na tři a půl hodiny! Pekingskou pětistovku vyhrál Alcaraz

- Jan Vojkůvka

Finále turnaje ATP v čínském Pekingu nabídlo skutečnou lahůdku. O titul se utkali mladí titáni současného mužského tenisu Carlos Alcaraz a Jannik Sinner. Souboj, který se protáhl na tři hodiny a 23 minut, nakonec urval na svou stranu Španěl Alcaraz po setech 6:7(6), 6:4, 7:6(3).

Už jedenáctý ostrý zápas spolu odehráli Carlos Alcaraz a Jannik Sinner, dva mladí tenisté, jejichž rivalita slibuje atraktivní podívanou na mnoho let dopředu. Finále v Pekingu přitom v mnohém překonalo i pětisetovou bitvu z letošního Roland Garros, kde se z vítězství rovněž radoval Alcaraz, jemuž se povedlo vyhrát všechny tři letošní vzájemné zápasy a stanovit celkovou bilanci na 7-4.

„Mohl vyhrát ve dvou setech, já ve dvou, on ve třech. Byl to opravdu těsný zápas,“ řekl Alcaraz po vítězství ve finále. „Jannik opět ukázal, že je nejlepším hráčem na světě, alespoň pro mě. Úroveň, na které hraje, je neuvěřitelná. Je to opravdu kvalitní tenis. Je to zvíře.“

Do souboje o titul s italským rivalem vstoupil Alcaraz nejlepším možným způsobem. Ve druhé hře sice nevyužil tři brejkboly, ale ve čtvrtém gemu se už na returnu prosadil a posléze uskočil do vedení dokonce 5:2. Místo poklidného doservírování setu se však začaly dít věci.

Sinner v devátém gemu prorazil Alcarazovi servis, posléze ve dvanáctém gemu odvrátil soupeřův setbol při svém podání a další dva setboly smazal v tiebreaku, který strhl na svou stranu v poměru 8:6.

Ve druhé sadě pak byl Sinner blízko k ukořistění vítězství, jenže v osmé hře nevyužil v maratonském gemu dva brejkboly, načež sám přišel o podání. Alcarazovi se povedlo v desátém gemu čistou hrou dopodávat a vynutit si rozhodující dějství, které se hrálo hned 74 minut.

Alcaraz se dostal do vedení 4:2, jenže náskok neudržel. Sinner srovnal na 4:4 a vypadalo to, že by se mohl opakovat scénář z prvního setu. Rozhodnout se nakonec muselo skutečně v tiebreaku a Sinner získal první tři body na svou stranu. Pak ale Alcaraz zabral a sedmi získanými body v řadě zápas ukončil.

„V prvním setu jsem měl šance, ale nevyužil jsem je. Měl jsem tři setboly, neproměnil je. Ale celkově jsem hrdý na to, jakým způsobem jsem hrál. Byl jsem set dole, měl jsem nevyužité příležitosti a čelil brejkbolu. Ale byl jsem schopný se vrátit, takže pro mě to byl opravdu dobrý zápas,“ radoval se Alcaraz.

Po Indian Wells, Roland Garros a Wimbledonu se jedná o čtvrtý titul Carlose Alcaraze v této sezoně. Ve světovém žebříčku pomůže Alcarazovi triumf v Pekingu k posunu na post světové dvojky před Alexandera Zvereva.