Macháče a Pavláska čeká v Šanghaji velmi náročný deblový los

- Jan Vojkůvka

Vedle dvouhry se na Masters v čínské Šanghaji bude hrát pochopitelně také čtyřhra a ani v ní nebude scházet česká stopa. Tomáš Macháč nastoupí po boku domácího Č'-čena Čanga a Adam Pavlásek si zahraje s Jeanem-Julienem Rojerem. Na oba páry ovšem čeká hned v prvním kole nesmírně náročný los.

Macháč s Čangem, kteří letos ve čtyřhře předvádí výtečné výkony a dokázali vyhrát turnaj v Marseille či postoupili do semifinále Australian Open a čtvrtfinále Roland Garros, trochu doplácí na fakt, že nemohli odehrát více společných turnajů. Přestože v této sezoně vyhráli 16 z 21 zápasů, stoupají deblovým žebříčkem jen pozvolně a na kurt se spolu nedostávají tolik, jak by chtěli.

I proto v Šanghaji absolvují Masters jako nenasazení a los se s nimi vůbec nemazlil. V úvodním kole totiž narazí na nasazené čtyřky Simone Bolelliho a Andreu Vavassoriho z Itálie.

Světová dvanáctka Bolelli a devítka Vavassori letos na dvorcích předvádí parádní tenis. Vyhráli hned tři turnaje, naposledy pak tento týden v Pekingu, kde ve finále porazili Fina Harriho Heliovaaru a Brita Henryho Pattena. Italové jsou navíc finalisty letošních grandslamů v Melbourne a Paříži.

Když byla řeč o Heliovaarovi s Pattenem, tedy poražených finalistech z Pekingu, právě oni budou v roli nasazených šestek soupeři Adama Pavláska a jeho nizozemského parťáka Rojera. Tento nově složený pár nezahájil svou souhru ideálně a v japonském Tokiu skončil hned v prvním kole, trochu paradoxně na raketě Američana Gallowaye a Uruguayce Behara, tedy bývalého spoluhráče českého tenisty.

Česko-nizozemské duo nečeká vůbec nic jednoduchého. Heliovaara s Pattenem jsou šampiony letošního Wimbledonu, k tomu vyhráli dva turnaje ATP a další dva challengery a navrch byli i s Pekingem ještě ve dvou finále na nejvyšším okruhu.

Hlavní soutěž čtyřhry by měla v Šanghaji začít v pátek.