Fenomenální jízda. Francouzský mladík exceloval v Tokiu a podruhé ovládl pětistovku

- Marek Bartošík

Šampionem turnaje kategorie ATP 500 v Tokiu se stal Arthur Fils (24.). Dvacetiletý Francouz porazil v úterním finále svého krajana Uga Humberta (19.) po setech 5:7, 7:6(6) a 6:3, když odvrátil i jeden mečbol. Fils už letos triumfoval na pětistovce v Hamburku, celkově oslavil třetí trofej na elitním okruhu.

Francouzský tenis má dalšího adepta na velké úspěchy. Je jím Arthur Fils, který si triumfem v Tokiu pořádně zvýšil sebevědomí. Jeho cesta pavoukem totiž rozhodně nebyla procházkou růžovým sadem.

Už v prvním kole vyfasoval hvězdného Američana Taylora Fritze, jenž si nedávno zahrál finále US Open. Navíc byl nasazenou jedničkou a předloni v Tokiu získal titul. Fils se však favorita nezalekl a zvítězil 6:4, 3:6 a 6:3.

Ve druhém kole sice prohrál úvodní set s italským ranařem Matteem Berrettinim poměrem 6:7(5), ten ale do druhé sady kvůli zranění nenastoupil. Ve čtvrtfinále si Fils poradil s loňským šampionem z Tokia Benem Sheltonem (7:5, 6:7, 7:6).

Dvacetiletý mladík musel do tiebreaků i v semifinále, kde udolal Dána Holgera Runeho 7:6(8) a 7:6(10). V tříhodinovém finále proti krajanovi Ugovi Humbertovi čelil dokonce mečbolu, ten odvrátil parádním bekhendovým prohozem po čáře.

„Jsem moc šťastný za to, jaké výkony předvádím. Hodně pracuji a snažím se budovat svůj tenis. Myslím, že jsem se od Hamburku zlepšil. Stále mám prostor pro zlepšení, ale to je v pohodě,“ řekl pro web ATP spokojený vítěz, kterého trénuje někdejší skvělý tenista Sébastien Grosjean.

Ve všech pěti utkáních proti kvalitním soupeřům byl wimbledonský osmifinalista Fils podle kurzů sázkových kanceláří outsiderem. A není se co divit: čtyři jeho vyzývatelé jsou členy Top 20 a světová pětačtyřicítka Berrettini je výkonnostně mnohem lepší, než napovídá jeho ranking.

Šampion Fils si zajistil posun na 21. místo v žebříčku, za svým dosavadním maximem tak bude zaostávat pouze o jednu příčku. Vzhledem ke svému tokijskému triumfu ale zástupce tenisové supervelmoci jistě pomýšlí na mnohem vyšší mety.

Kinoshita Group Japan Open Tennis Championships, Tokio (muži, JPN, 1 818 380 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Arthur Fils (FRA, 24.) – Ugo Humbert (FRA, 19.) 5:7, 7:6(6), 6:3