Zázračné oživení! Číňanka přečkala temnou sérii, nyní kosí jednu soupeřku za druhou

- Marek Bartošík

Více než rok a půl čekala Šuaj Čang na singlové vítězství. Počínaje únorem 2023 musela skousnout 24 porážek v řadě, čímž nechtěně stanovila nový rekord na elitním okruhu. Tato doba temna je ale pro pětatřicetiletou Číňanku minulostí. Na právě hrané tisícovce v Pekingu totiž ukořistila už čtyři výhry bez ztráty setu a pronikla do čtvrtfinále!

Až jako 595. hráčka žebříčku WTA vstupovala Šuaj Čang do turnaje China Open, na němž nečekaně září! Po McCartney Kesslerové, Emmě Navarrové a Greet Minnenové porazila ve dvou setech i ve formě hrající Polku Magdalenu Frechovou (6:4, 6:2).

Vítězství nad světovou jednatřicítkou je pro Šuaj Čang velmi důležité s ohledem na žebříček. Už nyní má jistotu, že si do něj připíše velkou porci 215 bodů a posune se k hranici kolem 250. místa.

„V tomhle pavouku má každá hráčka lepší žebříček než já. Když jste bosí, nemáte co ztratit,“ vyjádřila se pro web WTA Šuaj Čang, kterou v nejtěžších chvílích vytrvale podporovali její přátelé.

A brzy pro ni může být ještě mnohem líp. Jestliže by zkušená Číňanka porazila ve čtvrtfinále Španělku Paulu Badosaovou (19.), zajistila by si návrat do elitní dvoustovky.

Mimochodem Peking byl pro Šuaj Čang předposlední šancí, jak si vylepšit žebříček tak, aby nemusela hrát menší turnaje ITF. Na China Open startuje díky volné kartě od pořadatelů a na následné tisícovce ve Wu-chanu využije svůj poslední chráněný ranking.

I v případě pádu by se ale někdejší světová dvaadvacítka na velké turnaje dostala ve čtyřhře, kde je aktuálně na 30. místě v žebříčku. Na nedávném US Open se po boku Kristiny Mladenovicové probojovala až do finále.

Jak se ale ukazuje v Pekingu, rozhodně neřekla poslední slovo ani v singlové disciplíně.