Velký úspěch Fajmonové v Japonsku. Česká juniorka slaví nové kariérní maximum

- Marek Bartošík

Na prestižním juniorském turnaji kategorie J500 v japonské Ósace se minulý týden dařilo především Sarah Melany Fajmonové. Sedmnáctiletá Češka se probojovala v silné konkurenci až do semifinále dvouhry, zároveň si připsala po boku Terezy Krejčové čtvrtfinále ve čtyřhře.

Sarah Melany Fajmonová vstupovala do akce v Ósace jako 64. juniorka kombinovaného žebříčku ITF. Na své cestě pavoukem porazila Japonku Rin Itovou (6:1, 6:4), Australanku Avu Beckovou (6:1, 4:6, 6:2), Thajku Kamonwan Jodpetčovou (7:5, 6:2) a Japonku Reinu Gotovou (6:3, 6:2).

Až v semifinále, které pro ni bylo dosud největším v kariéře, prohrála nasazená osmička Fajmonová s pozdější šampionkou Mikou Buchnikovou z Izraele po setech 6:4, 2:6 a 1:6. O kolo dříve se s turnajem rozloučila nejvýše nasazená Tereza Krejčová, jež nestačila ve čtvrtfinále na Australanku Alanu Subasicovou (6:7, 2:6).

Obě zmíněné české naděje si výrazně polepšily v juniorském žebříčku a můžou se radovat z nového kariérního maxima. Šestnáctiletá Krejčová se posunula z 34. na 29. místo, o rok starší Fajmonová vyletěla o 23 příček vzhůru a nyní je jednačtyřicátá.

Českou jedničkou mezi juniorkami zůstává Laura Samson, která je světovou pětkou. V elitní dvacítce jsou ještě patnáctá Vendula Valdmannová a devatenáctá Alena Kovačková.

V žebříčku chlapců je na tom z českých zástupců nejlépe Jan Kumstát, který na pětistovce v Ósace uhrál čtvrtfinále ve dvouhře i ve čtyřhře. Finalista letošního Australian Open zůstal v novém vydání rankingu na deváté příčce.


Galerie