Čeští tenisté v Asii další výhry nepřidali. Lehečka potrápil světovou jedničku

- Jan Vojkůvka

Českým singlistům se na asijských turnajích ATP nepovedlo navázat na předchozí výborné výkony. Tomáš Macháč skončil v japonském Tokiu v semifinále, Jiří Lehečka v čínském Pekingu o kolo dříve.

Pondělní program nabídl na okruhu ATP start hned dvou českých singlistů, kterým se první akce v Asii poměrně vydařily. O něco spokojenější může na Masters v Šanghaji vyrazit Tomáš Macháč, jemuž se na pětistovce v Tokiu podařilo postoupit do největšího semifinále kariéry.

V pondělí se však Macháčovi nepodařilo navázat na své předchozí výhry nad Australanem Popyrinem a Američany Paulem a Michelsenem. V duelu se světovou osmnáctou Ugem Humbertem prohrál za hodinu a 47 minut 3:6, 6:3, 2:6.

Ač se Macháč nadechoval k obratu a ukořistil prostřední sadu, od stavu 2:2 v rozhodujícím dějství se mu přestalo dařit. Výborně hrající Francouz mu povolil během posledních čtyř her jen jeden fiftýn a vybojoval postup do finále, ve kterém bude hrát s Arthurem Filsem.

Druhý český tenista, Jiří Lehečka, si v pondělí zahrál čtvrtfinále v čínském Pekingu. Do něj se probojoval po výhrách nad španělskou dvojicí Pedrem Martinezem a Robertem Bautistou. Los ale neměl v utkání o postup mezi nejlepší čtyřku vůbec jednoduchý.

Na kurtu se proti němu postavila světová jednička Jannik Sinner. Lehečka však neprodal svou kůži lacino a ve druhém setu italského favorita dost potrápil. V jedenáctém gemu si vypracoval dva brejkboly, ale Sinner nakonec přes pět shod servis udržel.

Lehečka posléze v tiebreaku nevyužil hned dva nabídnuté setboly, přičemž ten druhý byl při jeho podání, a nakonec padl 6:8. Sinner vybojoval postup do semifinále za hodinu a 46 minut po setech 6:2, 7:6(6).

Českou tenisovou jedničkou zůstane i pro turnaj v Šanghaji Tomáš Macháč, který bude figurovat na 33. místě. Jiří Lehečka se však posunul hned za něj na 34. místo se ztrátou jen 49 bodů.