Trápí ji úzkosti a panické ataky. Garcíaová předčasně ukončila sezonu

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová čtyřka Caroline Garciaová už v této sezoně hrát nebude. Francouzská tenistka se cítí naprosto vyčerpaná záchvaty úzkosti a paniky, k čemuž ji trápí zranění ramene. Rozhodla se proto odhlásit ze všech naplánovaných turnajů a předčasně ukončit sezonu.

Současná světová šestatřicítka si prochází těžkým životním obdobím. Nejen, že ji trápí zranění ramene, ale úplně v pohodě není ani po psychické stránce. Garcíaová tvrdí, že život na tenisovém okruhu ji psychicky nesmírně vyčerpává. Příliš tomu nepomáhá ani kritika, urážky, výhružky a zesměšňování ze strany fanoušků po nevydařených zápasech.

„Už mě unavuje žít ve světě, kde se moje hodnota měří podle výsledků z minulého týdne, mého žebříčku nebo mých nevynucených chyb,“ napsala Garcíaová na sociální síti X. „Potřebuji se psychicky zresetovat. Potřebuji si odpočinout od neustálé tenisové dřiny.“

Francouzka přiznala, že poslední dobou cítí návaly stresu a trpí panickými záchvaty, což je pro jedince po fyzické stránce jedna z nejhorších forem psychických problémů. „Jsem vyčerpaná z úzkostí, záchvatů paniky a slz před zápasy. Jsem unavená z toho, že přicházím o rodinné okamžiky a nikdy nemám místo, kterému bych mohla říkat skutečně domov,“ poznamenala.

„Fyzicky tlačím rameno na hranici jeho možností, snažím se zotavit a zároveň hrát a prostě to nefunguje. Potřebuji více volna, abych se mohla pořádně uzdravit,“ dodala s ohledem na fyzické obtíže a nenaznačila, že by uvažovala nad koncem kariéry, což je pro její příznivce dobrá zpráva.

Třicetiletá Francouzka v roce 2024 nedokázala přejít přes druhé kolo na grandslamových turnajích, jejími nejlepšími výsledky byly postupy do semifinále na turnajích v Rouenu a Guadalajaře. Na březnové tisícovce v Miami se dostala do čtvrtfinále. Ve čtyřhře si pak zahrála čtvrtfinále Australian Open, osmifinále Wimbledonu a finále menšího turnaje v Adelaide.